Palju kõneainet tekitanud Põhja päästekeskuse Ida-Harju päästepiirkonna rühmapealik Sergei Menkovi juhtum, kus ta töö ajal päästeautost vabariigi aastapäeva paraadi mõnitas ja seepärast töölt lahti lasti, tõstatab küsimuse, kas ja kuidas peaks avalikus sektoris töötavate inimeste sõnavõttudele reageerima.

Kuidas suhtuda kaitseliidu avalike suhete osakonna spetsialisti Urmas Reitelmanni avaldusse eelmise aasta suve lõpus, kus ta nimetas Euroopasse saabuvaid põgenikke inimrämpsuks ja Eestis elavaid venelasi parasiteerivateks tibladeks? Tollal ütles kaitseliidu pressiohvitser Tanel Rütman, et kaitseliidu palgaline töötaja, kes töötab pealegi avalike suhete osakonnas, peaks siiski oma sõnu valima. Reitelmanniga peeti neil teemadel maha ka vestlus.

Sarnane sähvatus kerkis üles ka pärast seda, kui endine saatejuht, poliitik ning kaitseväe staabi- ja sidepataljoni teavituskeskuse ülem Hannes Võrno kirjutas oma Facebookis, et varem või hiljem hakkavad kõik pagulasi "kirglikult armastama". "Pole paremat moodust Eesti rahvusvahelise maine päästmatuks rikkumiseks, kui see, et murjanid hakkavad siin "Natšnoi Dazor-i" ja muude našistide käest niimoodi tappa saama, et sellest hakkab rääkima kogu maailm kui rassismi ja fašismi paisest Euroopas."

Kaitsevägi distantseeris ennast sellest väljaütlemisest. "Staabi- ja sidepataljoni teavituskeskuse ülema kapten Hannes Võrno arvamusavaldus, mis puudutab pagulasküsimust, ei ole kaitseväega kuidagi seotud. Ei saagi olla, kuna kaitsevägi ei tegele üheski vormis poliitikate kujundamisega. Samuti ei kujunda kaitsevägi tegevväelaste arvamusi meie ümber toimuvast," ütles peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakonna juhataja Vallo Toomet möödunud aasta juunis Delfile.

Talvik pooldab arvamuste paljusust

Vabaerakonna liige, vabatahtlik päästja Artur Talvik pooldab küll arvamuste vabadust, ent peab Sergei Menkovi teguviisi vääraks.

"Sellest, et sa oled oma tuletõrjeautos, filmid paraadi ja seda nõmedalt kommenteerid, ei saa ma aru. Minu arvates on see lihtsalt nõme," leidis Talvik

Sellest, et sa oled oma tuletõrjeautos, filmid paraadi ja seda nõmedalt kommenteerid, ei saa ma aru. Minu arvates on see lihtsalt nõme.
Artur Talvik

Talvikut häirib eelkõige see, et Menkov ütles selliseid asju tööpostil olles. "Öelgu õhtul kodus, et mulle ei meeldi see või teine asi. Üldiselt ma olen arvamuste pluralismi pooldaja. Inimestel peab olema õigus oma arvamust avaldada, aga see ei tähenda absoluutselt seda, et mina olen tema arvamustega nõus. Õigus oma arvamusi avaldada peaks olema kõigil, aga mitte tööpostil," märkis vabaerakondlane.

Ta tõi välja, et ka teda hakkasid tööl olevad ametnikud laimama pärast seda, kui ta teravate teemadega välja tuli. "Kui lähed õhtul koju ja võtad ühe õlle ja sajatad minu suunas, siis see on veel mõeldav," ütles Talvik, lisades, et siiski ei tohiks ametnikke, päästjaid ja politseinikke suukorvistada.

Talviku arvates jõuab see teema vihakõneni välja. "Millegipärast meie ühiskond väga kardab teist või kolmandat arvamust, eriti kui see on natuke reljeefsemalt välja öeldud. Ma olen küll väga selgel seisukohal, et ei peaks neid kartma. Peaks ära kuulama ja mõtlema, miks inimestes selline viha on tekkinud. Ja siis peaks tegelema algpõhjustega, mitte n-ö tagantjärele ravima," rääkis ta ja rõhutas, et tegemist on pigem sotsioloogilis-filosoofilise probleemiga.

Teatud ebaproportsionaalsus on märgatav selliste karistamiste puhul, et teatud inimesi asutakse kaitsma, aga osa lastakse kohe lahti.
Artur Talvik

Sergei Menkovi autasustati 2014. aastal ka Elupäästja II klassi medaliga, kui ta päästis põlevast hoonest kaks vanainimest. "Kui tegemist on ka elusid päästnud inimesega, kes on isegi autasustatud, siis ma arvan, et selline karistamine oli igal juhul üle võlli, võib olla liiga range, aga selge see, et mingisugune tööeetika võiks olla, et kui sa valves oled, siis ole valves," sõnas Talvik.

Hannes Võrno ja Urmas Reitelmanni juhtumitega paralleeli tuues märgib Talvik, et tegemist on eri ametite ja institutsioonidega, kuid ta on täheldanud erinevat karistamise praktikat. "Teatud ebaproportsionaalsus on märgatav selliste karistamiste puhul, et teatud inimesi asutakse kaitsma, aga osa lastakse kohe lahti."