Uurimiskomisjoni loomise eelnõu algatati 15. septembril ja esimene lugemine toimus kaks nädalat hiljem, 29. septembril. Möödunud reedeni oli aega esitada muudatusettepanekuid, mida laekus üks. "Ainuke muudatusettepanek, mis oli tulnud, oligi see, et [uurimiskomisjoni töövaldkonna] võiks nii laiaks tõmmata, et sure ära," sõnas Talvik.

Ettepaneku tegi reformierakondlasest põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet. "Algne eelnõu sõnastus, et Tallinna Sadamas on toimunud korruptsioon, ei ole kõige korrektsem ja õnnestunum, sest kohus ei ole selles küsimuses veel oma otsust langetanud," lausus Laanet ja lisas, et komisjoni eesmärk ei olnud niikuinii keskenduda pelgalt Tallinna Sadamale, vaid korruptsiooniriskidele laiemalt, ja seepärast kaalus komisjon võimalust lisada juba eelnõu pealkirja ka teised riigifirmad ja sihtasutused. "Samuti oleks komisjonil mõistlik tegeleda ka Tallinna linna juhtimisega, sest avalikkusesse on jõudnud ridamisi pealinna korruptsioonijuhtumeid," ütles Laanet.

Talvikule anti tänasel põhiseaduskomisjoni istungil kui uurimiskomisjoni algatajate esindajale sõna. "Ma mainisin ka, et filmitegijana ma tean, mis on fookus, ja kui fookus hajutatakse laiali, siis hägustub kogu pilt. Algne idee oli ikkagi uurida väidetavat korruptsiooni Tallinna Sadamas ja kas selle põhjuseks on juhtimisvead ja teha sealt ka järeldusi või üldistusi," lausus Talvik ja lisas, et uurimiskomisjoni eesmärk pole kindlasti tähelepanu laiali tõmmata, kuigi järeldused võivad olla laiemad.

"Olgem ausad, mind ka kogu see ettepanek hämmastab," sõnas Talvik. "Ma loodan väga, et nüüd ei ole alanud mingi trollimine, nagu kaasaegses kõnepruugis öeldakse."

Kas see ettepanek tähendab, et Reformierakonnal on Tallinna Sadama uurimisest midagi karta? "Ma arvan, et pigem tahetakse tähelepanu hajutada. Eesti Raudtees ja Eesti Energias on ka teiste erakondade osakaal suurem ja selle kaudu saab tähelepanu hajutada. Ma näen siin taga sellist poliitilist trikki. Aga miks nad seda tahavad, jäägu see igaühe enda otsustada," rääkis Talvik.

Täna midagi ei otsustatud, vaid kõik osapooled võtsid mõtlemisaega, et uurimiskomisjoni töö sisu laiendamist fraktsioonides arutada. "Aga aeg läheb ja nüüd peab seda järgmisel nädalal uuesti arutama," nentis Talvik. "Kõike seda võiks kiiremini teha. Mõnel juhul näeme, kuidas lausa seadusi tehakse ühe töönädala sees ehk nelja päevaga, siis selle komisjoni loomisel on tempo teistsugune. Ma loodan, et lõpuks see komisjon ikka moodustatakse ja saab tegutsema hakata."

Uurimistööks jääb aega umbes kuus kuud

Uurimiskomisjoni loomise ettepanekust on möödas juba neli nädalat ja eelnõu arutamist jätkatakse alles järgmisel esmaspäeval. Komisjonis tuleb muudatusettepanekud läbi hääletada ja siis riigikogu ette teisele lugemisele minna, kus kinnitatakse koosseis ja tööülesanded. Eelnõu kohaselt peaks komisjon oma uurimistöö lõpparuande riigikogule ja avalikkusele esitama hiljemalt 1. maiks 2016.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liikme Priit Toobali sõnul on Reformierakond asunud Tallinna Sadama uurimiskomisjoni moodustamist takistama. Komisjon pidi seni uurima vaid Tallinna Sadama juhtumit, kuid reformierakondlased tahavad Toobali sõnul komisjoni töövaldkonda lisada rea riigiasutusi ja ühe kohaliku omavalitsuse, mis muudab Toobali sõnul uurimiskomisjoni töö farsiks.

Augusti lõpus pidasid kaitsepolitseiameti töötajad altkäemaksu võtmises kahtlustatavatena kinni AS Tallinna Sadam juhatuse toonase esimehe Ain Kaljuranna ja toonase juhatuse liikme Allan Kiili. Mõlemat meest kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises pikema aja jooksul.