Vabaerakonna pisikeses Kopli tänava kontoris venis arutelu nii pikaks, et toas tuli õhupuudusel avada nii uksed kui ka aknad. „Me just arutasime, et kindlasti on meil nüüd ruume juurde tarvis,“ rääkis üks erakonna liige vahetult pärast kolme ja poole tunnise koosoleku lõppu. Nimelt ei mahtunud kõik juhatuse liikmed arutelu ajal isegi laua ümber.

Tänase koosoleku eesmärgiks oli aga erakonna esimehe Andres Herkeli sõnul enda seisukohtade täpsustamine ning formuleerimine. „Täna jõudsime nii kaugele, et me vaatasime üle riigiõiguse ja halduse teemad. Majandusega läheb mõnevõrra veel aega ja samuti sotsiaalvaldkonnaga,“ kommenteeris ta.

Herkel kinnitas, et need positsioonid on erakonna jaoks väga olulised ning nendel teemadel järeleandmisi teha ei soovita. „Samas, kuna tegemist on mitteametlike konsultatsioonide faasiga, siis ei soovi me tõmmata mingisuguseid jooni, et ühe või teise poliitilise jõuga koostööd teha ei ole võimalik,“ rääkis ta, et avatud ollakse kõikidele võimalikele ettepanekutele.

Vabaerakonna parim ja üleriigiliselt 7305 häälega kaheksanda tulemuse teinud Artur Talvik oli aga resoluutsem ning ütles, et erakond jääb enda otsustes kindlaks. „Meie seisukoht on see, et me igal juhul osaleme konsultatsioonides ja kui kutsutakse läbirääkimistele, siis osaleme ka seal. Aga me jääme oma seisukohtadele väga kindlaks ja hoiame selja sirgelt, käitume ühe tugeva meeskonnana,“ kommenteeris ta vahetult pärast koosoleku lõppu.

Talvik rääkis, et järeleandmisi lihtsalt koalitsiooni pääsemise nimel tegema ei hakata. „Me tulime siia poliitikasse eesmärgiga muuta tänast poliitikat ja seda eesmärki me üritame ka täita,“ selgitas ta.

Spekulatsioone, justkui peaks Refromierakond kartma Vabaerakonda, sest oluliste hääletuste puhul võib viimane hääletada nii, nagu heaks arvab ja koalitsiooni enda eelnõud ei pruugi läbi minna, Talvik tõsiselt ei võta

Artur Talviku sõnul üritatakse erinevate poliittehnoloogiliste võtetega erakonda hetkel nõrgemana näidata, kui ta tegelikult on. „Eks nad üritavad enda positsiooni tugevndada selliste psühholoogiliste rünnakutega, aga ausalt öeldes me itsitame selle peale,“ kommenteeris Talvik.

„Tegelikult meid väga kardetakse ja respekteeritakse,“ rääkis Talvik ja lisas, et hetkel on Vabaerakond väga heal positsioonil. „Vaadates, mis siin ümberringi toimub, siis võiks öelda, et tänase seisuga isegi ideaalsel positsioonil.“