Aasta tagasi mais oli Vabaerakonna toetus 10 protsenti, sel aastal on see aga jäänud 5-6 protsendi peale. Talvik selgitas seda otsusega mitte minna Vabaerakonna nimekirjaga kohalikele valimistele. See otsus tehti veel enne tema esimeheks valimist. Ka enne seda Andres Herkeli ajal oli Vabaerakonna reiting vaikselt langenud.

Talvik on aastaid parteisid kritiseerinud, aga nüüd räägib, et Vabaerakonna otsus mitte kandideerida kohalikel valimistel erakonna nimekirjadega oli reitingu languse põhjuseks. Kas see tähendab, et tema kriitika erakondade suhtes oli asjatu ja valijatele tegelikult meeldivad erakonnad?

Talvik vastas, et valimisliidud võitsid kohalikud valimised. See on märk sellest, et valijatel on erakondadest kõrini. "Osaliselt on see ka meie teene, et me väga jõuliselt võtsime kahe tooli seaduse vastu sõna ja toetasime ideoloogiliselt valimisliite, aga ei suutnud seda piisavalt jõuliselt kommunikeerida," rääkis Talvik. Ta nentis, et suurema osa eelmisest aastast möllas Vabaerakonna aktiiv valimisliitudes.

Kas oleks pidanud siiski minema Tallinnas välja oma nimekirjaga, nagu paljud tallinlased soovisid? "Oleks on tore poiss," nentis Talvik ja lisas, et ka tema toetas Tallinnas oma nimekirjaga väljaminekut. Vabaerakonna esinduskogus aga tehti teistsugune otsus, mis Tallinnas Vabaerakonna nimekirjaga valimistele minekut ei lubanud.

Talvik kiitis, et Vabaerakonna tulek on toonud kaasa poliitikasse muutuseid. Näiteks on tekkinud erinevaid poliitikast huvitatud survegruppe, nagu Eesti 200 või eilne ettevõtjate riigireformi algatus. Samuti leidis Talvik, et riigikogu saadikute julgus hääletada erakonna liinile vastu on samuti Vabaerakonna teene. Ta küll nõustus, et seda kõike juhtus ka enne Vabaerakonna tulekut.

"Enne oli kriitika, et Vabaerakonnal pole maailmavaadet, nüüd tuli Eesti 200, kes ütles, et neil polegi maailmavaadet vaja. See on positiivne. Ükspuha, mis erakond, selgelt maailmavaatelisi jooni on nendes vähe, lõppkokkuvõttes on nad kõik tsentris koos. Üks teostaks võimu ühtemoodi, teine teistmoodi," ütles Talvik.

Talvik lahkus peale Herkeli esimeheks valimist küll Vabaerakonnast, kuid jääb riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni ja vaatab, kuidas poliitikas jätkata.

"Jah, mul on poliiitiline kirg, julgen olla süljetops või jäälõhkuja, kes saab suurimad põntsud enda pihta ja mitte alati õigustatult, aga vahel ka õigustatult. Julgen ka vigu teha," nentis Talvik.