"On ohtlik, kui põhiseadusega tugevalt kaitstud väljendusvabadust tahetakse suruda rahandusministeeriumi kabinetis kirjutatud hea tava raamidesse. Igal ametnikul on olemas ametijuhend, kus on sätestatud tema ameti eripärast tulenevad piirangud ja sellest peaks piisama. Tava aga läheb kärpima ametnike sõnavabadust, püüdes vormida sobivat kodanikupositsiooni," sõnas riigikogu korruptsioonivastast erikomisjoni juhtiv Talvik.

Talviku sõnul eriti piiravad on hea tava järgmised nõuded: ametnik ei tohiks anda allkirja petitsioonile, kui teema on seotud tema ülesannetega ning vaidlused Facebookis tuleb lõpetada, kui nad muutuvad liiga palavateks. "Selliselt pealkirjastatud ja sõnastatud tavad loovad võimalusi survestada isemõtlevaid ametnike ning suruda maha poliitilistele juhtidele ebasobivaid arutelusid. Ilmselt sel põhjusel selles paberis soovitatakse veenda ametnike, et nad oma igast avalikust sõnavõtust ülemusele teataks," rõhutas Artur Talvik.

"Ka ilma selle tavata on ametnikud hirmunud ja käituvad sageli orjameelselt. Suukorvistamise asemel tuleb ametnikele meelde tuletada, et ametnik on ka kodanik ja peab omama isiklikku arvamust," ütles ta, lisades, et väljendusvabaduse hea tava kavand tuleks sellisel kujul tagasi lükata.

Artur Talvik tõi näitena hiljutist juhtumit, kui politsei-ja piirivalveametist koondati üks endine Vabaerakonna liige, kes töötas seal avalikust teenistujast analüütikuna üle kümne aasta. Seejärel sai avalikuks, et enne vallandamist survestati teda erakonnast lahkuma ja kandideerimisest loobuma.

"Selge see, et on ametipositsioone kus tuleb oma isiklikku arvamust avalikusse ees tagasi hoida, aga see ei anna ülemusele suva ametnikke vaigistada. Piirangute ja karistustega ühiskonna arutelukultuuri ei kasvata, sellega luuakse veelgi rohkem viha ja trotsi," lõpetas Vabaerakonna saadik.

Eetikanõukogu ootab ettepanekuid ja arvamusi hea tava kohta 25. jaanuariks 2016.