Riigikogu sotsiaalliberaalide saadikurühma liige Sven Mikser arvab, et igale ministriks nimetatud inimesele tuleb anda aega. „Ma mäletan, kuidas minu kandidatuuri suhtes kaitseministriks olid paljud inimesed esimesel hetkel kriitilised, mõne kuu möödudes leiti aga, et võib-olla see polnudki kõige halvem variant.”

Praegu on keeruline aeg ministriks asumiseks, sest ees on raskes olukorras ministeerium ja lisaks ka üsna kõikuv koalitsioon, nendib Mikser.

Reformierakond lähenes väliministriportfelliga ka Mikserile, ent viimane lükkas selle tagasi. Sotsiaalliberaalide eesmärk pole tema sõnul hetkel iga hinna eest ministriportfelli saamine.

Ka ei pea Mikser Juhan Partsi valitsuse eluiga kuigi pikaks, mistõttu pole mõttekas loetud päevadeks või nädalateks ametisse asuda.

Kahju, et Eesti diplomaadid loobusid välisministri kohast, lausub Delfile Keskfraktsiooni liige Küllo Arjakas „Arvestades välisministeeriumi maja üsnagi segaseid inimsuhteid, võib-olla oleks keegi suutnud tööõhustikku seal parandada.”

Langi valikut nimetab Arjakas huvitavaks ja Reformierakonna poolt ka üsna paratamatuks käiguks. „Eks tema plussid ja miinused olla teada, nüüd tuleb tal end tõestada Eesti Vabariigi välisministrina,” lausus ta.

„Kuna härra Langi hüüdnimi on Molekul, siis ma loodan, et tema töö tagajärjel välisministeerium ei pudene aatomiteks. Elame, näeme,” lisas Arjakas muheledes.

Hüüdnime Molekul sai Lang 15-aastaselt malevas.

Sotsiaaldemokraadist eksvälisminister Toomas Hendrik Ilves, kes praegu on Brüsselis Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees, nendib, et välisministrina tuleb Langil keskenduda kahele põhivaldkonnale: välispoliitikale ja välisministeeriumi sisekliima taastamisele.

„Esimese puhul arvan, et ta saab hakkama,” lausub Ilves. „Meie seisukohad Euroopa põhiseadusliku leppe ja Euroopa edasise integratsiooni osas on üsna sarnased. Meie kommentaarid valitsuse õnnetu ja sisuliselt vasturääkiva Euroopa poliitika tegevussuundade kohta olid läinud aastal identsed.”

Muudes küsimustes, näiteks Venemaa või NATO osas, pole Ilves Langi seisukohtadega tuttav.

Juhtimine on Ilvese sõnul aga teine küsimus. „Välisministeerium pole eraettevõte, andekate ja andunud professionaalide kohtlemine ei saa jätkuda sellisel nahaalsel viisil, nagu seda viimastel aastatel on tehtud,” lausub eksvälisminister. „Edukad välisministrid teavad, et nende edu sõltub vastastikku headest suhetest oma töötajatega.”