Matkakorraldaja sõnul ükski elu ohus polnud, piirivalve appikutsumise tingisid esimesel päeval asjaolude kokkulangemine ja teisel päeval matkaliste vale varustus.

Reede õhtul kella 21.22 ajal sai piirivalve Varnja kordoni korrapidaja sai OÜ Vee Matkad grupijuhilt hädakutse Emajõe suursoost, kus matkajate rühm oli jäänud Kalli järve äärde lõksu.

Laupäeval saabus kell 19.35 piirivalvesse teade, et veel üks matkajate rühm on jäänud Kalli järve juures hätta..

Kui reede õhtul pääsesid kuus meest ja viis naist närvikõdiga, siis laupäeva-õhtune seltskond oli nii külmunud, et nende ülessoojendamiseks pidid piirivalvurid tegema Varnja kordonis sauna ning sooja sööki ja jooki, seletas Delfile piirivalve pressiesindaja Urmo Kohv.

Üks naine aga oli Kohvi sõnul nii külmunud, et talle tuli kutsuda kiirabi. Haiglaravi kannatanu siiski ei vajanud, meedikud andsid talle esmaabi.

„Emajõe suursoo on kohutav koht, üks pööre valesti ja oledki eksinud,” sõnas Kohv. „Orienteeruda sai pimeduses vaid radari abi ja signaalrakette lastes, õnneks oli ka mobiiltelefoni-side.”

Veematkad OÜ matkajuht Indrek Herman ütles Delfile, et reede õhtul oli tegemist juhuste kokkulangemisega. Nimelt peatas muidu reipa matkaseltskonna teekonna ootamatu 50-meetrine veelahe.

Teiselpool vett olnuks paat, ent kuna vahepeal oli tõusnud tuul ja tekkinud laine, otsustas grupijuht mitte riskida ja tellida piirivalve hõljuki järele, et inimesed turvaliselt üle saada. „Piirivalve teeb ka teenussõite,” nentis Herman. ”Seekord läks nn vormistamine natuke valesti, võin vanduda, et mingit SOS-olukorda reedel polnud.”

Laupäeval tundsid pooled „päästetutest” end Hermani sõnul nii hästi, et matkasid tuldud tee umbes kahe tunniga sihtpunkti tagasi.

Laupäevane Kanuumatkade 27-liikmeline grupp oli enne hädakutsungit jõudnud sihtmägist 400 meetri kaugusele, kus neid oleks oodanud soe saun ja söök, sõnas Herman.

Kanuumatkade esindaja Toomas Pannal ütles Delfile, et grupi teed pikendas ka soov matkarada võimalikult kuiva jalaga läbi käia, samuti asjaolu, et osad inimesed hindasid oma võimeid üle.

Grupist pooled olnud Hermani sõnul reipalt meelestatud, pooled aga olid arvatavasti valest varustusest tingituna külmunud ja ükskõiksed jätkamise suhtes. Niisiis kutsutigi taas hõljuk järgi.

„Ma ei taha kedagi süüdistada, aga mängus võis olla ka alkohol, lausus matkajuht ja selgitas, et nn külmarohi toob alati matkakorraldajatele palju peavalu.

Herman lausus ka, et matkale minnes on ülioluline kuulata korraldajate sõna just varustuse seisukohast. Märgapidavad kummikud on tema sõnul ohu minnes hädavahalikud ja hoiavad nii mõnegi külmumise ära.

Kanuumatkade esindaja Toomas Pannal lisas Delfile, et alajahtumise üle kurtnud naisel, kellele kiirabi kutsuti, oli jalas tavalised botased, mis ei pea vett.