Samal ajal kui demokraatlik maailm ulatab ukraina rahvale käe, et aidata jõuda vabasse tulevikku, annab Eesti Keskerakonna juht Edgar Savisaar koostööallkirja Venemaa juhtivale poliitilisele jõule, kelle teeviidad osutavad süngesse minevikku, teatas Isamaaliit Delfile.

Sõlmitud koostööleppega määratleb Keskerakonna juhtkond end selgelt Venemaa poliitika toetajana Eestis. Isamaaliit hoiatab, et kõnealusel leppel võivad olla tõsised tagajärjed Eesti rahvusriiklusele, iseseisvusele, keele- ja kodakondsuspoliitikale. Just Ühtse Venemaa eestvedamisel võeti 23. novembril vastu Vene Riigiduuma avaldus, milles seati kahtluse alla Eesti omariikluse alused.  

Keskerakonna sõlmitud koostööleping president Putini Eesti-vaenuliku võimuparteiga avab tee Keskerakonna muutumisele Ühtse Venemaa Eesti filiaaliks. Tekkimas on oht, et Venemaa revanšistlikud jõud saavad endale otsese käepikenduse Eestis.  

Isamaaliit kutsub kõiki ausaid Keskerakonna liikmeid ilmutama kindlameelsust ja eelistama ustavust Eesti Vabariigi põhiseaduslikele alustele. Viimasest saavad eelkõige kasu kokkuleppe sõlminud erakondade juhid, kaotajaks jäävad aga kõik Eesti Vabariigi kodanikud.   

Kahjuks ei ole antud samm mitte erandlik, vaid pigem loogiline kulminatsioon poliitilistest hoiakutest, mis iseloomustavad Keskerakonna juhi käitumist viimase 15 aasta vältel. Edgar Savisaar ei pooldanud Eesti Vabariigi taastamist õigusliku järjepidevuse alusel, vaid uue riigi väljakuulutamist, mille lähtekohaks olnuks Nõukogude Eesti. Savisaar pooldas kodakondsuse null-variandi rakendamist ning temalt pärines ka Narva erimajanduspiirkonna moodustamise ettepanek. Keskerakond on toetanud kakskeelse riikliku koolihariduse põlistamist ning üritanud järjepidevate algatustega murendada Eesti kodakondsuspoliitikat.  

Nõukogude kommunistliku hirmuvalitsuse all kannatanud ukraina rahvas on otsustanud seista oma valikuvabaduse, väärikuse ning inimväärse elu eest.

Ukraina kodanike mõõt on saanud täis võimu kuritarvitamisest ning nende kodanikuõiguste lämmatamisest Nõukogude diktatuuri järglaste poolt. Nad ei nõustu enam rahva tahte võltsimisega. Ukraina rahva püüdluste taustal on Euroopa Liit loobumas oma ebalevast poliitikast kommunistlikust diktatuurist võrsunud juhtide suhtes ning asunud selgelt toetama demokraatia eest seisvaid jõude. President Putini Venemaa on paljastatud jõhkras sekkumises Ukraina valimistesse ning uusimperialistlikes katsetes taastada Moskva kontroll endise Nõukogude Liidu valduste üle.  

Eestis nagu ka teistes demokraatlikes riikides, avaldatakse toetust uuele rahvaste kevadele. Olles kannatanud ise pool sajandit Nõukogude diktatuuri metsikuste all, mõistame selgelt, et meie vabadus pole tagatud enne, kui meie naabrid ei ole kätte võitnud omaenda õigusriiklust ja kodanikuvabadusi.   

Just sel ajal leidis Eesti ühe suurima erakonna juhtkond võimaluse koostöölepingu sõlmimiseks president Putini loodud võimupartei — Ühtse Venemaaga. Parteiga, mis on tekkinud Kremli juhtkonna käepikendusena, parteiga, kes toetab nii autoritaarse võimu edasist tugevdamist kui ka aktiivset sekkumist naabrite, sealhulgas Eesti siseasjadesse.  

Isamaaliit hindab Keskerakonna praeguste juhtide sammu, kui lugupidamatusena nii oma õiguste ja väärikuse eest võitlevate ukrainlaste kui ka nende saatusekaaslaste suhtes. Hindame seda kui küünilist ja vastutustundetut oportunismi erakonna poolt, kelle juht ei leia omaenda autoritaarsuse ja võimu väärkasutamise tulemusena tekkinud isolatsioonist muud väljapääsu, kui samastada end Vene imperialistlikku minevikku tüüriva Putini parteiga. Erakonnaga, kus siiani mängivad olulist rolli endised KGB ohvitserid.