Plahvatus toimus kell 03.18 Õismäe tee 23 juures seisnud politseiautos. Surma sai Põhja politseiprefektuuri korrakaitseosakonna kiirreageerimistalituse künoloogiateenistuse konstaabel [koerajuht — toim] Julia Gorbatšjova, teatas politseiamet Delfile.

Politseijuht Robert Andropov ütles neljapäeval ajakirjanikele, et esialgu sai politsei naisterahvalt väljakutse arvatava varguse asjus. Kohapeal selgus, et naine kurdab oma korterisse tunginud võõra mehe, 50-aastase Jevgeni üle.

Mees tungis korterisse rõduakna kaudu.

Naine hoiatas sündmuskohale jõudnud politseinikke, et sissetungija hoiab sõrme päästikul.

Kui politseinik võõrast korterist välja keelitama läks, nähti esimest korda ka Jevgeni küljes olnud lõhkeseadeldist. Mees ähvardas kohalviibijad „seintele määrida”.

Jevgeniga suhelnud politseinik pidas paremaks ta korterisse sulgeda. Ent siis selgus, et nendes ruumides viibib veel üks inimene.

Politsei sisenes teise korteris viibiva mehe päästmise nimel uuesti ruumidesse. Siis saadi jutule ka Jevgeniga. Ta rahunes hetkeks ning hakkas politseiniku ees korterist lahkuma.

Õues pani Jevgeni aga jooksu. Mitmekümne minuti pärast märgati teda uuesti. Tema ees peatus politseiauto, kus istus kaks inimest.

Politseiautot märganud, tormas pommimees sellele peale, tõugates kõrvalistmel istunud naise, Julia Gorbatšjova juhiistme poole. Juhiistmel istunud mees jõudis autost välja hüpata.

Mees oli palunud politseinikel relvad ära panna. Julia Gorbatšjova ei saanud autost minema, kuna pommimees hoidis talt kaelast kinni.

Vaid mõned minutid peale pommimehe autosse istumist, nägid väljas olnud politseinikud sähvatust ja kuulsid pauku — pomm oli plahvatanud.

Kaks juures viibinud politseinikest said viga raskelt, kuid nad on siiski kontaktivõimelised. Ühe vigastused on kriitilised ning temaga pole suudetud kontakti saada. Kahele anti abi koha peal.

Pommimehe isiku kohta on hetkel teada veel nii palju, et ta oli varem karistatud väärtegude ja huligaansuse eest.

Antropov oletas, et kui mees poleks pommi lõhanud seal, kus ta selle lõhkas, oleks võinud minna veelgi hullemini ja ta oleks võinud seda teha avalikus rahvarohkes kohas.

Ilmselt oli 50-aastane kodakondsuseta Jevgeni kindlalt enesetapu peal väljas, seda tõestas Andropovi sõnul kogu tema käitumise iseloom. Ülejäänut mehe tausta ja motiivide kohta uurib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Seni on siiski kindlaks tehtud, et helistanud naisel ja plahvatuse korraldanud mehel on olnud nii isiklikke kui tööalaseid suhteid, kirjutab Postimees Online. “Mehe motiiviks võisid olla isiklikud suhted naisega, näiteks armukadedus,” märkis Põhja ringkonna prokuratuuri pressinõunik Erle Rudi.

Politseijuht Antropov ütles Aktuaalsele Kaamerale, et politsei ei kavatse muuta oma hädakaitseprintsiipe ning ei kiirusta ka tulevikus taolistes olukorddades päästikule vajutamisega.

Julia Gorbatšjova in memoriam

Julia Gorbatšjova sündis 21. juunil 1974 Tallinnas. Aastal 1991 lõpetas ta Tallinna 40. keskkooli, 2001. aastal Eesti Põllumajandusülikooli veterinaarmeditsiini eriala.

Aastatel 1992-1993 töötas Julia Gorbatšjova Eesti Vabariigi Riikliku politseiameti politseikoerte kasvanduses koerajuhina ning aastatel 1997-2004 lemmikloomade poes müüjana.

Politseitööd taasalustas Julia Gorbatšjova käesoleva aasta aprillis. Töökaaslastele jääb ta meelde heasüdamliku inimese ja kohusetundliku töötajana. Ta oli alati abivalmis ja sõbralik.

Julia armastas väga loomi ning sportis meelsasti, tema lemmikalad olid ratsasõit ja suusatamine.

Juliat jäävad leinama vanemad ja vend perekonnaga.