Novembri alguspäevadel oli Eestimaa taevas näha kummalisi valgusobjekte, mida nähti eri paigus üle maa. “Sõitsin parajasti Pärnu maanteed mööda kodu poole, kui jäin taevas paistvat kahte objekti vaatama. Pidin peaaegu liiklusõnnetuse tegema,” meenutab näiteks Malle Kuusk. Selges sinises taeva loojuva päikese kiirtes oli kaks valget objekti, mis silma järgi vaadates paigal seisvat või väga aeglaselt liikuvat paistsid, vahendab Eesti Päevaleht.

Marek Strandberg ufo-elamus pärineb niiskest ja pilkaselt pimedast novembriööst. “Sõitsin Tartust Viljandi poole, oli ilus tuulevaikne ja soe õhtu. Tee kohal, nii umbes 10–20 meetri kõrgusel oli täiesti tasapinnaline tihke uduloor. Tee ja uduloori vahel oli õhk aga selge. Oli juba pilkane pimedus, kui täheldasin autost vasakul taevas tiirlemas täiuslike ringjoonte kujulisi valguskettaid,” jutustab ta.

Vaatepilt oli nii lummav, et osa inimesi oli autodest välja tulnud ja tee ääres seistes vaatepilti imetlenud. Kuid kauni vaatepildi põhjus oli Strandbergi seletusel siiski labane optika. Nimelt tekkisid valguskettad tema arvates autode tuledest, mis helendava teekattemärgistuse kaudu tihedast udulaamast tagasi peegeldusid. Triip, mis liikuva auto kõrval vastu peegeldus, tekitas tiirleva valgusrõnga.

Füüsikaõpetaja Mart Kuurme ei taha nähtust küll liiga üksikasjalikult kommenteerida, sest pole seda ise näinud, kuid ta tunnistab, et ei saa Strandbergi selgitust ümber lükata. „Triibud teel selleks ongi, et nad valgust peegeldaksid. Ja et sõitmisel langeb autolaternate valgus eri triibujuppidele eri nurga all, siis peegeldub neilt ka valgus eri nurga all õhku ja langeb uduloorile eri nurga all,” seletas Kuurme. “Laikude tiirlemisefekt võib tekkida küll,” nõustus Kuurme.