Eesti Päevalehe andmetel on ühe võimalusena Reformierakonnas kaalumise all variant muuta praeguste ministrite vastutusala. Nii näiteks võib Reformierakond vangerduse käigus anda praegusele kultuuriministrile Urmas Paetile kaitseministri portfelli ning uuele valitsusse toodavale inimesele antaks juhtida kultuuriministeerium.

Reformierakonna juht, majandusminister Andrus Ansip kinnitas Postimehele, et otsib uueks kaitseministriks välis- ja julgeolekupoliitilise kogemusega inimest ning ei kiirusta seetõttu kandidaadi esitamisega.

“Ma ei saa aga nõustuda inimestega, kes väidavad, et ministril pole õigust salajasi dokumente oma kabinetist välja viia,” lausus Ansip. “See õigus oli Margus Hansonil kui asutuse juhil olemas.”

“Ei, kindlasti ei vii ma salajasi dokumente koju kaasa,” lisab Ansip samas.

Hansoni juhtumist tuleks Ansipi sõnul teha ka muid järeldusi kui ainult see, et ei maksa templiga pabereid koju kaasa võtta. “Kindlasti oleksid vajalikud tähelepanu ministrite turvalisusele ja elementaarsed nõuanded,” lausus ta.

Uus kaitseminister ei pruugi tulla Reformierakonnast. “Võime pöörduda ka erakonna lihtliikmete poole ja välistada ei saa, et kaitseministriks võib saada inimene, kes ei ole olnud Reformierakonnaga seotud,” seletas Ansip.

Riigikogu liige Jürgen Ligi kinnitas kolmapäeval järjekindlalt, et talle pole kaitseministriks asumise ettepanekut tehtud, kuid samas ei välistanud ta ministritoolile asumist, kirjutab Eesti Päevaleht.

Samas lipsas Jürgen Ligi nimi koalitsioonipoliitikute huulilt uuest kaitseministrist rääkides kõige sagedamini. Kuid samas möönsid koalitsiooniparteide esindajad, et Reformierakond ei kiirusta uue nime väljaütlemisega ning Ligi kaitseministriks saamine muutub aktuaalseks, kui paremat kandidaati ei suudeta leida.

Eesti Päevalehele teadaolevalt oli pärast kolmapäeva ennelõunal toimunud Reformierakonna juhatuse koosviibimist tõsiselt arutuse all viie isiku ministrikssaamine. Päeva peale pudenesid võimalike kandidaatide loetelust välja Maret Maripuu ja Kristen Michal.

Hanson ise ütles SL Õhtulehele, et uus minister võiks tulla riigikogust. “Meil ei ole ju tegelikult väga palju neid, kes oleks juba valmis kaitseministrid,” lisab Partsi valitsuse neljas ametist lahkuv minister Hanson.

Peaminister Juhan Parts avaldab ka lootust, et kabinetivahetus toob valitsusse juurde värskust ja uut indu.