Esmaspäeval tunnistas Hanson, et tema Tartu kodus käinud varaste saagiks langes portfell salajaste dokumentidega. Praegune olukord annab Reformierakonnale ajendi Hanson ametist maha võtta ja spekuleerida uue ministri nimega, kirjutab Eesti Päevaleht.

Hästi informeeritud allikad kinnitasid ajalehele, et Reformierakond on huvitatud sotsiaalliberaal Sven Mikserist, endisest kaitseministrist, kellele Reformierakonna liider Andrus Ansip lehe andmetel esmaspäeva hommikul ka pakkumise tegi. “Mikser kaalub võimalust ministriks saada väga tõsiselt,” kinnitas anonüümsust palunud poliitik.

Majandusminister, suure tõenäosusega Reformierakonna tulevane esimees Andrus Ansip tõdes, et vestles esmaspäeval Mikseriga.

Küsimuse peale, kas juttu oli võimaliku uue ministriga, vastas Ansip: “Pole praeguses olukorras kellelegi kohta pakkunud, aga Mikseri näol on tegemist Reformierakonnale sümpaatse inimesega. Seda ei tohi nüüd antud küsimuse ja loo konteksti panna, aga tunnistan, et hindan Mikserit kui väga head kaitse- ja välispoliitika spetsialisti. Praegu on veel vara kommenteerida, sest kaitseminister on ikkagi olemas.”

Mikseri sõnul vestlesid nad Ansipiga tõesti viis minutit, kuid ametikohtadest ei rääkinud. “Pakkumist ei tehtud täna (esmaspäeval — toim.) ega ole tehtud ka varem,” ütles ta. “Reformierakond on meie saadikurühma vastu huvi tundnud, kuid praegu olen riigikogus siiski kaheksaliikmelise saadikurühma juht.”

Kui Mikser peaks aga tõepoolest ministriks saama, tuleks tema asemel riigikokku asendusliikmena Keskerakonnast lahkuma sunnitud Tõnu Kauba. Ansip tõdes, et minister Hanson on valesti käitunud ja reegleid rikkunud, kui ta viis koju salajased dokumendid, mida ta poleks tohtinud teha.

Eesti Päevaleht Margus Hansoni teemat juhtkirja vääriliseks ei pea, küll aga kaks teist suurt päevalehte. “Kaitseminister Margus Hansoni vastuolulised teated riigisaladust sisaldavate dokumentide varguse kohta tema kodust meenutavad rohkem spikerdamiselt tabatud koolipoisi keerutamist kui riigi kaitsevõime eest vastutava valitsusliikme käitumist,” kirjutab Postimees. Aga mitte pahatahtlikkust ei pea ministrit tundvat inimesed Hansoni susserdamise põhjuseks — vaid hoopis süüdimatust. Postimees soovitab Hansonil järele mõelda, kas äkki poleks mõistlik ise taanduda.

“Siililegi on selge, et kaitseminister Margus Hansoni portfellivarguse ülessoojendamine üle nädala pärast vargust pole kantud mitte ainult murest selles peitunud riigisaladuse pärast,” avaldab SL Õhtuleht. Ministeeriumis Hansoni sõna teadagi suuremat ei maksa. Niisiis on tema väljavahetamine poliitilistes ringkondades kõne all juba mõnda aega, dokumendivargus lihtsalt sobib poliitilise kombinatsiooniga. Ka SL Õhtuleht soovitab Hansonil endal pillid kotti panna, enne kui seda tema eest tehakse.