“Kahjuks pean pool tundi pärast kohtumise lõppu tõdema, et mulle jõudnud info kohaselt võttis Edgar Savisaar ühendust Res Publicaga, soovides nendega alustada koalitsiooniläbirääkimisi,” ütles Keit Pentus Reformierakonna pressiesindaja vahendusel Delfile.

Pentusele tundub, et Keskerakonna viimaste päevade praktiliselt 100-protsendiline meelemuutus eelarve osas oligi tehtud arvestusega, et Keskerakond ei pea neid lubadusi mitte kunagi täitma.

“Info, et Keskerakond teatas samaaegselt meiega laua taga eelarvet arutades Res Publicale, et soovib nendega alustada läbirääkimisi koalitsiooni moodustamiseks Tallinnas, on kahtlemata erakordselt ebameeldiv,” ütles Pentus.

Savisaare väitel tuleb Pentuse väljaütlemisi võtta täieliku provokatsioonina, mille eesmärk on praegust koalitsiooni tahtlikult lõhkuda.

“Ma ei ole veel jõudnud Res Publicaga isegi selleks ühendust võtta, et konsulteerida eelarve teemadel, rääkimata läbirääkimistest koalitsiooni moodustamise üle. Tühisõnaline jutt, talle au ei tee. Tema ja mõnede teiste reformierakondlaste kõnelustest respublikaanidega Tallinna uue koalitsiooni moodustamise üle, teame me juba ammu, aga oleme seni silma kinni pigistanud,” teatas Savisaar Delfile.

“Kui kaks päeva tagasi Pentusele ei meeldinud meie eriarvamused mõnede eelarvepositsioonide suhtes, siis nüüd pole ta rahul sellega, et jõuti üksmeelele. Öelgu otse välja, et tegelikult pole asi kunagi olnud eelarves ja ei ole seda ka täna mitte,” lausus Savisaar.

Res Publica Tallinna piirkonna juht Sven Sester kinnitas Delfile, et Keskerakonnast on mitmed inimesed nendega viimaste päeva jooksul ühendust võtnud ja soovinud rääkida. „Me pole nendega kokku veel saanud,” sõnas Sester.

Kas Res publica ja Keskerakonna kohtumisest kasvavad välja koalitsioonikõnelused, ei soovinud Sester kinnitada.

Savisaar väidab, et tegu on Toompea võimumängudega, kus Reformierakond peab peaministri koha eest maksma linnapea positsiooniga Tallinnas.

Veel kella 14 ajal kinnitasid nii Pentus kui ka Savisaar ajakirjanikele, et Keskerakond ja Reformierakond saavutasid eelarvekõnelustel kokkuleppe. Mõlemad avaldasid lootust, et praegune Tallinna võimuliit jätkab senises koosseisus.

Muuhulgas nõustus Keskerakond läbirääkimistel Reformierakonna väitel soovidega, et keskerakondlikus propagandas süüdistatud Allan Alaküla kirjutaks selle nädala jooksul lahkumisavalduse, et Keskerakond võtaks volikogust tagasi eelnõu volikogu liikmete arvu vähendamiseks 31 liikmeni ning et linnavalitsus toetaks Reformierakonna fraktsiooni eelnõud kinnitada nimekiri nendest objektidest, mida Tallinna kesklinnas müüki ei panda.