“Venemaal on käimas demograafiline revolutsioon, misläbi terve riik täielikult muutub. Tänased noored veel näevad seda. Kui praegused demograafilised trendid jätkuvad, siis on 25 aasta pärast Venemaal moslemi enamus,” ütles Goble.

“On väga raske prognoosida, milline saab olema moslemi-Venemaa. Aga fakt on see, et etnilised venelased seisavad demograafilise kollapsi lävepakul. Võtkem kas või üks number: aastal 2002 oli etniliste vene naiste keskmine sündimuskordaja 1,01 last naise kohta. See tähendab, et keskmine vene rahvusest naine, kes elab Moskvas, sünnitab terve elu vältel vaid ühe lapse. Seevastu kaasani-tatari naised, kes elavad Moskvas, sünnitavad elu jooksul keskmiselt kuus last. Seda on kolm korda rohkem kui rahva taastootmiseks tarvis. Ning Moskvas elavatel tšetšeeni naistel sünnib elu jooksul keskmiselt koguni kümme last! Venemaal leiab aset tohutu demograafiline nihe — venelaste arv langeb ning moslemi gruppide suurus kasvab ülikiirelt.”

Goble’i arvates ei ole demograafiline kollaps Euroopas pooltki nii suur kui Venemaal. ÜRO prognoosib, et lähema 50 aasta jooksul langeb etniliste venelaste arv maailmas pea 50 protsendi võrra. Keegi ei arva, et prantslaste arv langeb sama palju. Neid saab olema vähem, aga mitte poole vähem. Ühiskond suudab muutustega suhteliselt hästi kohaneda, kui need on aeglased. Aga väga kiirete muutustega on ühiskonnal väga raske toime tulla.

Goble juhib tähelepanu ka Eesti tõsistele probleemidele. Ta pole kindel, kas proportsionaalne tulumaks on jätkusuutlik, arvestades rahvastiku vananemist. Eesti on püüdnud olla eeskujulik turumajanduslik riik. Aga see on viinud Eesti teatud vigadeni.

50 aasta pärast on maailmas rohkem moslemeid kui kristlasi, usub Goble. “Siis me räägime juba maailmast, kus kristlased enam ei domineeri. Praegu on maailmas 1,3 miljardit kristlast ja 1 miljard moslemit. 50 aasta pärast on proportsioonid vastupidi. Ning kristlik Euroopa sõltub loodusressursside osas mittekristlastest. Ja on üpris raske ette näha, mis juhtub Euroopas siis, kui kasvav ja arenev Hiina hakkab samamoodi palju naftat vajama.”