„Juhan Parts juba küsis Reformierakonna liidritelt ääri-veeri, kas Ansip tahab tõesti peaministriks hakata,” kirjutab kolumnist Hannes Rumm Eesti Päevalehe arvamusküljel.

Rumm kirjutab, et avalikkus ootab: midagi peab valitsuses muutuma, muidu nad surve alt välja ei tule.

„Toetuse langus tähendab peaministri jaoks seda, et tugevneb nii siseopositsiooni kui ka koalitsioonipartnerite positsioon,” nendib Rumm. „Septembris toimub erakonna üldkogul ministrite usaldushääletus. See on siseopositsiooni jaoks parim võimalus peaministrit pitsitada.”

Ehk on peaministril targem selles olukorras tagasi astuda, kohad koalitsioonis ümber mängida ning peaministriametit Andrus Ansipile pakkuda, küsib Rumm ja vastab: „Oh ei. Ühe tema nõuniku sõnul peaminister tagasiastumisplaani ei pea.”

Sügisel saab Ansipist Reformierakonna esimees ning esimese asjana peab ta otsustama, kas kolida Tallinna või mitte.

”Ansipi Tallinnasse tulek, et ministriportfell tuleb ära võtta Kristiina Ojulandilt, Margus Hansonilt või Meelis Atonenilt,” lausub Rumm.

Ehk ongi seetõttu kõige mugavam ja magusam napsata kohe peaministrikoht?

Rumm toob välja kuulujutu, et Reformierakond ja Rahvaliit heidavad ebapopulaarse Res Publica üle parda ja kutsuvad paati Keskerakonna. „Reform saab niimoodi peaministrikoha ja Rahvaliit pääseb kahe paduparempoolse partneri varjust välja. Edgar Savisaar jätkab Tallinna linnapeana, kuid näitab end riigi tasandil taas tegijana,” lisab ta.

”Reformierakonna valimislubadus nr 1 on üksikisiku tulumaksu alandamine uuest aastast. Kui valitsusliit sügisel koos püsib, saab see täidetud,” lausub Rumm. „Mistõttu võib arvata, et Reformierakond sel sügisel tõesti valitsuse paati kõigutada ei taha.”

„Üksmeelselt osutavad nii reformikad kui ka respublikaanid, et Reiljani suurim mure on tema tagalas partisanisõda pidav Jaak Allik,” kirjutab Rumm.

Rahvaliidu saadikurühmas on Alliku juhtimisel ülekaalus seltskond, kes kardab, et paremerakondadega pikalt valitsuses istudes kaotab partei valijate silmis oma näo. Põrumine eurovalimistel suurendas seda hirmu veelgi.

„Kui Rahvaliit tõesti valitsust lõhkuma hakkab, siis sõltub tulevik sellest, kas Reformierakond läheb nendega kaasa. Kas mängitakse tõesti mängu “Ansip peaministriks” või püütakse jätkata mingil muul moel koostöös Res Publicaga,” seletab Rumm.