Suviti laagri lähedal elavad Indrek ja Peeter Saul kurtsid Eesti Päevalehele, et helivõimendus on laagris aasta-aastalt võimsamaks läinud.

“Vaiksetel päevadel, rääkimata õhtutest ja öödest, kostab tümps mitmete kilomeetrite kaugusele,” ütlesid nad. “Vaba aja ürituste läbiviimisel antakse juhtnööre läbi mikrofoni. Helitugevus on selline, et korraldused on selgelt arusaadavad ka Eru külas, mis asub kahe kilomeetri kaugusel.”

Saulid lisasid, et suvel pole kahe küla elanikel peaaegu ühtegi päeva, kus nad ei peaks sunniviisiliselt laagrielus osalema.

Tänavu märtsis kurtsid nad oma muret ka “jõmluse” vastu võitlevale respublikaanile Sven Sesterile, kes seepeale haridusministeeriumi ja Loksa vallaametnike poole pöördus.

Samas olid neljapäeval järjekordse vahetuse jooksul laagrist lahkunud lapsed pisarateni õnnetud, et nad koju tagasi pidid minema. Üheks mõnusamaks asjaks pidasid nad just tantsuõhtuid.

Tegemist on ühega vähestest laagritest, mis on vene koolide lastele mõeldud ning seega soovib riik selle tegutsemist igati toetada. Mullu korraldatud uuringust selgus, et Vihasoo laagris oli 30 protsenti lastest juba viiendat või enamat korda. Eesti keskmine on 20 protsenti.

Kohalikud soovivad aga leida lahendust, kuidas lastelaagri pidajad saaksid oma suve seal veeta, kuid kohalikud elanikud samal ajal kodus elada. Probleem on kestnud kohalike jaoks viimased viis-kuus aastat, mil laagris on ürituste puhul helivõimendust kasutatud ja vabaõhudiskosid korraldatud.

Laagriülem Irina Djatšenko leiab, et kõik on korras, sest nad on rajanud kinnise diskoteegi. “Oleme koostanud ka muusika mängimise graafiku, nii et iga päev meil kohe kindlasti diskot pole,” lisas ta.

Kohalike sõnul on aga diskoteegi konstruktsioon selline, et see madalsageduslikku heli absoluutselt ei summuta, rääkimata sellest, et lapsed jätavad uksed-aknad lahti.

Probleemi lahendamiseks pöördusid kohalikud 2000. aasta augustis 50 toetusallkirja kogunud avaldusega haridusministeeriumi noorsoo osakonna ja Loksa valla poole.

Ministeeriumi noorsoo osakond leidis, et laagri tegevus on õigusaktidega kooskõlas: kinni peetakse öörahust, laager on korrakohaselt registreeritud, vastab lasteasutuse tervisekaitse nõuetele. “Ükski õigusakt ei keela ja ei saa keelata tegutseda laagril seetõttu, et seal kuulatakse päevasel ajal liiga valju muusikat ja kasutatakse mikrofoni,” vastas osakond oma kirjas.