Res Publicasse kuuluva riigikogu majanduskomisjoni aseesimehe Sven Sesteri sõnul sunnib neid erakorraliseks istungjärguks kogunema elamuseaduse ja omandireformi aluste seaduse paragrahvi 121 muutmise seaduse jõustumistähtaeg 1. september, kirjutas Postimees.

“Kui erakorralist istungjärku kokku ei kutsuta ja seaduse uuesti menetlemine lükkub sügisesse, siis sellisel kujul seda seadust enam vastu võtta ei saa, sest siis on vaja juba selgelt teha muudatusettepanekuid,” leidis Sester.

“Sel juhul ma näen juba ette, et opositsioon kasutab kõiki oma obstruktsionistlikke võimalusi, et seaduse vastuvõtmist takistada,” arvas Res Publica esindaja.

Esmaspäeval Sesteriga kohtunud rahvaliitlasest majanduskomisjoni esimehe Mart Opmanni sõnul kaalusid nad võimalusi kaasata erakorralisele istungjärgule ka teisi eelnõusid. “Ühe küsimuse pärast ei tohiks riigikogu erakorralist istungjärku kokku kutsuda,” sõnas ta.

Kõne all oli võimalus kaasata istungjärgule ka elektrituruseaduse ja postiseaduse eelnõud, kuid neile on Opmanni sõnul tehtud nii palju parandusi, et nende menetlemine ei ole kiirkorras võimalik.

Erakorralise istungjärgu kokkukutsumist on toetanud ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atonen, kelle väitel on eraomanikele kehtestatud üüri piirmäärad maailmas täiesti erandlikud.

Erakorralise istungjärgu põhiprobleemiks on Sesteri hinnangul kvoorumi küsimus, kuivõrd erakorraline istungjärk eeldab 51 saadiku osalemist.

Isamaaliidu pressiesindaja Margus Tsahkna kinnitusel osalevad istungjärgul ka nende erakonna saadikud, kes hääletasid ainsa opositsioonierakonnana üüri piirmäärasid kaotava seaduse vastuvõtmisel selle poolt.

Opmanni väitel ei näita Rahvaliit, kes oli seaduse vastuvõtmisel selle vastu, ka nüüd üles omapoolset initsiatiivi. Kuid kui istungjärk Res Publica ja Reformierakonna eestvedamisel kokku kutsutakse, siis eelnõu arutamisel erakond Opmanni kinnitusel siiski osaleb.

15. juunil riigikogus vastu võetud elamuseaduse muudatusi toetas toona 50 saadikut, vastu oli 37 ja erapooletuks ei jäänud keegi. Oma 30. juuni otsusega jättis president selle seaduse välja kuulutamata.