Allolevas artiklis toodud inimeste nimed on Delfile teada. Tunnistajate kaitseks kasutame pseudonüüme.

Esmaspäev. Kadrile helistab tema tuttav, kes esitab lihtsa küsimuse: “Kas sa 500 krooni tahaksid teenida?”. Rahahädas tudeng on asjast huvitatud, pealegi pakub kahtlane tehing närvikõdi. Mida täpselt teha tuleb, jääb veel saladuseks.

Edasiste telefonikõnede käigus edastatakse tükkhaaval ülejäänud informatsioon, vastavalt läbitud sammudele. Kogu operatsioon jätab väga organiseeritud mulje.

Kindluse mõttes kutsub Kadri kaasa ka oma sõbranna — vastavalt juhtnööridele saadavad nad kontaktisikule oma isikukoodid, mille alusel “astuvad” mõlemad Res Publica erakonna liikmeks. Kohale minema ei pea, kogu töö teevad ära teised.

Talle öeldakse, et laupäevaks on organiseeritud tasuta transport Tartusse ja tagasi, siis jagatakse ka täpsem teave raha laekumise ning “hääletatava” kandidaadi nime kohta. Neljapäeval antakse Kadrile teada, kelle nime tuleb volikogu kogunemisel kasutada — soovitajana tuleks mainida Anneli Teppot.

Anneli Teppo ütles selgituseks Delfile: “Kui kirjeldatud juhtum on aset leidnud, siis minu suhtumine sellesse on väga resoluutne — süüdlased tuleb vastutusele võtta ja neid karistada. Kuna olen olnud juba pikka aega Res Publica liige ja paljusid erakonda astuda agiteerinud, siis on kahetsusväärne, et sellise juhtumiga on seotud minu nimi. See on inetu ja lubamatu. Arvestades minu tutvusringkonda kuuluvate inimeste staatust olen veendunud, et sellise provokatsiooni taga olevad inimesed väärivad kindlat hukkamõistu.”

Situatsiooni ebaseaduslikkuse osas oli pilt saanud piisavalt selgeks ning Kadri hakkas oma osavõtus ebalema. Kui ka Delfi kõrvu jõudsid kuuldused võimalikust korruptsiooniskandaalist ja selle osalistest, nõustus Kadri ajakirjandusliku eksperimendi huvides oma “töö” siiski lõpule viima.

Kohapeal ootas neid järgmine kontaktisik ja koordinaator “Ervin”, kelle perekonnanimi jäigi saladuseks. Tema jagas kõigile ka täpsed instruktsioonid — keda ja kuidas hääletada, millal ja kuhu lasta sedelid jms.

Usaldushääletusel tuli kindlasti hääletada vastu Tõnis Paltsule ja Ken-Martti Vaherile, poolthääled aga anda Toivo Maimetsale ja Marko Pomerantsile.

Erakonna juhtkohtade jagamisel tuli poolt hääletada: Jaanus Rahumägi (aseesimees), Berk Vaher (aseesimees), Inga Kupp (eestseisus), Sven Sester (eestseisus), Andres Jalak (eestseisus), Toomas Kink (eestseisus), Leander Konks (eestseisus), Ants Pauls (eestseisus), Kaupo Reede (eestseisus), Tiit Salvan (eestseisus), Art Kuum (revisjonikomisjon). Antud nimekiri ei ole lõplik.

Pärast valimisi tasus Ervin Kadrile (lisaks veel vähemalt kuuele inimesele) lubatud 500 krooni sularahas, raha anti üle suurema tseremooniata ja üsna avalikult.

Hetkel pole Delfil alust uskuda, et Anneli Teppo oleks olnud häälte ostmisest või oma nime kui soovitaja kasutamisest teadlik. Samuti puuduvad kinnitused, et ükski soositud kandidaatidest oleks olnud tegevuse organisaatoriks.

Justiitsminister Ken-Martti Vaher ütles juhtunut kommenteerides Delfile: “Mul on kahju kuulda, et erakonda on sattunud liikmeid, kes soovivad läbi raha mõjutada demokraatlikke otsuseid. Loodan, et Res Publica suur aukohus võtab antud küsimuses kindla seisukoha.”.