Riigikogus tuleb teisipäeval esimesele lugemisele riigikogu keskerakondlastest liikmete Evelyn Sepa ja Toivo Tootseni algatatud lastekaitseseaduse muutmise ja täiendamise seaduse eelnõu, mis seadustaks alaealiste baarikeelu pärast kella 21.

Eelnõu kohaselt keelataks alla 18-aastastel noortel viibida täiskasvanud saatjata alates kella 21 kohtades, mis tegelevad alkohoolsete jookide jaemüügiga. Seni on selline piirang kehtestatud alla 16-aastastele.

Sepa ja Tootseni eelnõu pole toetust leidnud ei valitsuses, sise-, sotsiaal- ega majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis eelkõige seaduseelnõu sõnastuse tõttu.

“Pakutud sõnastuses seadusemuudatusega ei tohi alla 18-aastane isik viibida pärast kella 21 kaupluses, toitlustusettevõttes, majutusettevõttes, etendusasutuses, rahvamajas, muuseumis, vee- või õhusõidukis, rongi restoranvagunis, rändkaupluses, avalikul üritusel, erijuhtudel ka algkooli, põhikooli, gümnaasiumi või kutseõppeasutuse ruumides asuvas müügikohas,” seisab sotsiaalministeeriumi seletuskirjas.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium märkis eelnõule lisatud arvamuses, et eelnõu ei ole võimalik toetada, kuna see keelaks alaealiste sisenemise pärast kella 21 kauplusesse, kaubahalli või bensiinijaama. Samuti teeks eelnõu võimatuks alaealiste osalemise aastavahetuse ja jaanipäeva üritustel.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni ning Res Publica fraktsiooni liige Andres Kork ütles BNS-ile, et baarikeelu laiendamise seaduse eelnõu mõte on küll õige, kuid ebaõnnestunud sõnastuses. “Praegusel kujul tekitaks see eelnõu vaid tarbetuid piiranguid,” ütles Kork.

“Sotsiaalkomisjon teeb riigikogule teisipäeval ettepaneku lõpetada selle eelnõu esimene lugemine ning parandusettepanekute abil seda siis muuta. Üldiselt on selle seaduseelnõu mõte hea ning me toetame selle vastuvõtmist,” lisas Kork.