Ühenduse liikmed andsid kirja Venemaa presidendi Loode-Venemaa esindaja Valentina Matvijenko asetäitjale üle teisipäeval Peterburis Matvijenko residentsi juures toimunud piketil, teatas uudisteagentuur Rosbalt.

Oma kirjas väljendasid noored muret eelkõige venelaste olukorra pärast nii Euroopa Liidu riikides kui ka Eestis. Nende hinnangul on vene kogukond Eestis sügavas moraalses, majanduslikus ja struktuurses kriisis.

Noorte sõnul näitab vene parteide ebaedu riigikogu ja kohalikel valimistel mitte venelaste edukat integreerumist, vaid vene äri- ja poliitilise eliidi nõrkust. Vene kogukonna ühendused on nende hinnangul alla käinud ja Venemaa kaasmaalaste organisatsioonide liit diskrediteerib kõiki Eestis elavaid venelasi.

Kirjas kohaselt on venelaste integreerumise tempo viimasel ajal oluliselt aeglustunud, noored näevad selles reageeringut venevastase propaganda tugevnemisele igal tasandil. “Ajakirjanduses kasutatakse karistamatult meie inimlikku ja rahvuslikku väärikust alandavaid väljendeid,” seisab kirjas. Noorte sõnul leiab iga ametlikust poliitikast erinev venekeelse elaniku poolt esitatud seisukoht kohe tõlgendamist kui Kremli poolt Eesti ühiskondliku korra kukutamiseks toetatud aktsioon.

Kõige selle tulemusel on venelaste osakaal juhtide ja riigiteenistujate seas ebaproportsionaalselt väike ning ka Eesti kõrgkoolides õpib viis korda vähem venelasi, kui eestlasi, seisab kirjas.

Noorte kiri ründab kaitsepolitseid, süüdistades teda kunagise NSV Liidu NKDV traditsioonide jätkamises. Kirja kohaselt korraldab kaitsepolitsei koolides hirmutamisaktsioone ja rikub seadusega ette nähtud protsessinorme. Eestlaste poolt algatatud rahvustevahelise vaenu õhutamise aktsioonidele keeldub politsei reageerimast, jätkavad noored.

Ühendus “Front” näeb kõige selle põhjust nii Eesti kui ka Venemaa võimude poolt viimase kümne aasta jooksul aetud poliitikas. “Venemaa poolt rakendatud majandussanktsioonid on meie olukorda ainult halvendanud,” leiavad noored.

Kirja autorid kuulutavad, et nende eesmärk on Eesti ja Venemaa suhete parandamine ning sellise õhustiku loomine, mis aitab Eesti vene kogukonnal vääriliselt elada.

Ühendus “Front” toob eeskujuks Venemaa ja Euroopa Liidu koostöö. Selle taustal on nende hinnangul ilmne, et vaenulikkus Eesti ja Venemaa suhetes jätab tulevikuta mitte ainult vene kogukonna Eestis, vaid ka eesti rahva.

Noored kutsuvad Putinit ja Partsi ületama kahe maa suhetes olevad negatiivsed stereotüübid. “Palume teid, lugupeetud Vladimir Vladimirovitš, ja teid, härra Parts, teha läbimurre Venemaa ja Eesti suhetes ning alustada dialoogi, et meie ühises tulevikus oleksid vaid helged leheküljed,” lõpeb ühenduse “Front” kiri Putinile ja Partsile.

Ühenduse juht Ilja Petrov põhjendas Rosbaltile kirja üleandmist piketi kaudu asjaoluga, et Putini juurde on raske pääseda. Ühtlasi soovis “Front” tema sõnul niimoodi näidata, et Eesti noored on huvitatud suhetest Venemaaga.

Ühenduse loomist meenutades ütles Petrov Rosbaltile, et see tekkis pärast märtsis Tallinnas USA ja Suurbritannia saatkonna juures toimunud meeleavaldust. Tema sõnul näitas meeleavalduse muutumine vägivaldseks, et vene noortel polnud juhti ja seega oli ühenduse teke vajalik.

Petrov oli üks neist, kes vägivaldseks muutunud meeleavalduse järel 48 tunniks kinni peeti. Ta süüdistas kaitsepolitseid repressioonides, mis tema sõnul väljendusid mobiiltelefonide, arvutite ja isiklike märkmete, mõnel juhul ka pangakaartide äravõtmises ning hilisemates surveavaldustes koolides ja meeleavaldajate vanemate suhetes.

Petrov kinnitas, et kuigi “Front” teeb koostööd mõne erakonna ja nende noorteorganisatsiooniga, ei taha ta muutuda ühegi partei komsomoliks või häältekogujaks. Ühendusse kuuluvad noored Eesti kodanikud ja kodakondsuseta isikud.

Seni on “Front” end põhiliselt tutvustanud internetileheküljel, kuid kavatseb sügisel alustada aktsioonidega eelkõige Kirde-Eestis. Aktsioonide teema on venekeelne haridus ja tasuta venekeelne kõrgharidus.

Kaugemas tulevikus tahab “Front” teha koostööd teistes Euroopa riikides elavate venelastega, kellel on sageli samad probleemid, kui nende eakaaslastel Eestis.