“Paksem ja suurem sadu tuleb kolmapäeval. Sadu algab Kagu-Eestist ja liigub üle Eesti. Kui viimane kord sadas enam Põhja- ja Lääne-Eestis, siis seekord saab suurema osa sellest Lõuna-Eesti,” ütles sünoptik Paljak SL Õhtulehele.

Paljaku sõnul oli läinud öö nädala külmim. “Järgmistel öödel on vähem külma seetõttu, et taevas tõmbub pilve,” selgitab sünoptik. Tugevnev kirdetuul võib rannikualadel tõusta kuni 20 meetrini sekundis. Seda on siiski vähem kui nädalalõpul — siis ulatus pühapäevase tormi ajal tuule kiirus 27 meetrini sekundis.

Paljak tunnistab, et raske on anda ennustust üle viie päeva ega julge täpselt öelda, millal soojaks läheb ja jääb. “Võimalik, et 14. aprilli paiku. Aga sellele ei saa päris kindel olla, sest on ka võimalik, et kümne lähipäeva jooksul ehtsat kevadesooja, see on kümmet plusskraadi, ei tulegi. Võib oodata, et reedel näitab termomeeter kuni 8 soojakraadi, aga laupäev tuleb jälle pilvine ja sajune,” ei rutta ta kaugemale ennustama.

“Aprill kujuneb tavapärasest külmemaks,” arvab Paljak. Ta ei näe selles midagi erakordset. Ka möödunud aastal sadas lund veel aprilli teisel poolel. 1975. aastal tuli lumi isegi õitsvatele õunapuudele.