“2. veebruaril 1988 julgesid inimesed esimest korda taas avalikult, kuigi eriorgante ähvardava pilgu all, tähistada rahulepingu sõlmimise aastapäeva,” vahendas Mõõdukate erakonda kuuluv riigikogu liige Tarto oma kõnet BNS-ile.

“Täna täitub sellest juba 15 aastat ja ometi on ühiskonnas ikka veel võimul endised tagakiusajad ja poliitilise terrori käsilased,” ütles ta.

Enn Tarto ise viibis 15 aastat tagasi poliitvangina Vene vangilaagris.

“Kui kõik juristid oleksid 1980. aastatel täitnud okupatsioonivalitsuse juhiseid sama suure innuga kui tänane siseminister, poleks mind sel päeval enam olemaski olnud,” viitab Tarto enda viimasele süüdimõistmisele, kui teda ähvardanud surmanuhtlus viimasel hetkel pikaajalise vanglakaristusega asendati.

Siseminister Ain Seppik on varem öelnud, et tema kohtunikutegevuse kohta esitatud süüdistused pole esitatud mitte pelgalt tema isiku, vaid terve tema põlvkonna vastu.

“Vaid süüdistusi kuulav, avaldav ja võimendav mõttelaad puudutab valusalt tuhandeid Eesti inimesi, kes oma sünniaasta ja saatuse tõttu elasid ja töötasid okupeeritud Eestis, kuid tegid oma tööd tollases olustikus ausalt. Meie ei ole valmis oma elatud elu ja saatust maha kriipsutana,” ütles Seppik.