30. oktoobri õhtul saabus eravärvides erilennukiga Tallinna umbes 100 Ameerika Ühendriikide merejalaväelast, nende lennuk peatus lennujaama hoonest eemal, kirjutas ajaleht.

Lennukist McDonnell Douglas laaditi kahte suurde valgesse furgoonautosse kaste, mis sisaldasid arvatavasti eriüksuste sõdurite relvi ja varustust. Relvastatud sõdurid läbisid samal ajal lennujaama piiripunkti, kust furgoonautod viisid nad politsei saatel Tallinna sadamasse, märkis SL Õhtuleht pealtnägijatele viidates.

“Julgestuspolitsei teeb sarnaseid eskortimisi sageli, kuid kuna nendega seotud info on kuulutatud turvalisuse kaalutlustel ametkonnasiseseks, ei saa me selle kohta lähemat infot anda. Kahjuks mitte ka tagantjärele,” ütles politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjalg.

Kaitsejõudude peastaabi pressiesindaja Georgi Kokošinski sõnul ei saa ta kommenteerida välisriigi sõdurite liikumist.

Ameerika Ühendriikide saatkonna pressi- ja kultuuriatašee Thomas Hodges vastas ajalehele, et Tallinna saabunud merejalaväelased tulid rutiinses korras kaitsemeeskonnaks Tallinna reidil seisnud ja tänaseks juba lahkunud kahele sõjavarustuse transpordilaevale. Tema sõnul on ühel laeval sõjavarustus, mis peaks katma 17.000mehelise üksuse ühe kuu vajaduse. Selliseid laevu on Ameerika Ühendriikidel kokku 38.

Hodges lisas, et militaaroperatsioone ta kommenteerida ei saa, kuid kõik Tallinnas toimunu oli koostöös Eesti valitsusega.

Eesti kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Madis Mikko kinnitas ajalehele, et USA merejalaväelaste saabumine laevadele oli USA saatkonna ja Eesti välisministeeriumi vahendusel kooskõlastatud umbes kuu aega tagasi.

“Täiesti seaduslik ja rahvusvaheliste lepingute järgne protseduur,” sõnas Mikko. Tema sõnul saabus Tallinna sadamas olnud laevadele kaitseks umbes 100 merejalaväelasest koosnev rühm.