“Saatkond sai eelmisel aastal peale terrorirünnakut loa paigaldada ajutised tõkked, need on need betoonplokid mis seal praegu on,” ütles säästva arengu ja planeerimise ameti juhataja Ike Volkov Eesti Päevalehele. “Tulime vastu, saime aru nende kõrgendatud julgeolekuvajadustest.”

Vahepeal on saatkond Volkovi sõnul välja pakkunud mitu varianti majaesise tänava kinni ehitamiseks, et panna keset tänavat väike läbipääsumaja. “Kuid ükski pakutud variantidest ei ole meid siiani rahuldanud,” rääkis ta.

“Igal juhul ei ole ükski saatkonna pakutud plaanidest vormunud detailplaneeringuks ega ehitusloaks,” kinnitas Volkov.

Esmaspäeval ei olnud kommentaariks valmis saatkonna pressiatašee Thomas Hodges. Hodges ütles Eesti Päevalehele möödunud nädalal, et linnavalitsusest ehituse alustamiseks vajalike paberite saamine ei olnud kuigi raske.

Ameerika Ühendriikide saatkond alustas ehitustöödega eelmisel nädalal, kõigepealt paigaldatakse tänavasse praeguste betoonplokkide asemel nikeldatud postid. Hiljem plaanib saatkond hoone ette Kentmanni tänavale rajada väikese haljasala, kuhu paigaldatakse pargipingid ja istutatakse puud. Lisaks ümbritsetakse saatkonnahoone aiaga ning rajatakse väike sissepääsumaja.

USA saatkonna ette Kentmanni tänavale liiga kauaks seisma jäänud linnakodanikuga tulevad rääkima turvamehed.

“Kui keegi jääb näiteks liiga kauaks seisma, astume ligi ja küsime, milles asi,” ütles Falck Eesti avalike suhete juht Indrek Lindsalu.

“Saatkonna kaitsmisel on oma reeglid, võrreldes poe turvamisega on need oluliselt karmimad,” märkis Lindsalu. Aastataguseid terrorirünnakuid arvesse võttes on tema sõnul just USA saatkonna turvamiseks välja töötatud eriti karmid reeglid.

“Selle peale ei peaks kohkuma, kui turvamees ligi astub,” kinnitas Lindsalu. “Ja ega nad ei hüppa kellelegi karmilt peale, USA saatkonna juures töötavad meie parimad mehed,” kinnitas ta.

Lisaks Falckile peab USA saatkonna juures korda ka julgestuspolitsei. “Julgestuspolitseil on saatkonnaga leping,” ütles politsei pressiesindaja Robert Kõrvits. “Tavapolitseinikel ei ole aga mingeid erilisi reegleid Kentmanni tänaval käitumiseks,” kinnitas ta.