Ehkki autodokumendid peaksid olema rangelt Riikliku Autoregistrikeskuse pärusmaa, võib neid lehekuulutuste vahendusel lahedasti osta ja müüa. Kuulutustelehest Soov võib selliseid teateid leida kümnete kaupa, kirjutab SL Õhtuleht.

“Probleem on tõsine,” tunnistab autoregistrikeskuse asedirektor Juhan Kaarpalu.

“Tunnistan ausalt, et viimasel ajal pole Kuldseid Börse jälginud. Varem sai aktiivselt jahitud juhilubade müüjaid. Vahepeal politsei aktiivsus soikus, kuid nüüd jälle suureneb. Reedel on meil politseiga kokkusaamine, kus arutame põhjalikult autovarguste teemat,” ütles Kaarpalu. Ta lisas, et kindlasti tuleb seal jutuks ka autodokumentide ost ja müük kui üks varastatud autode legaliseerimise võimalus.

Autoregistri töötajate sõnul on autodokumentide äriks mitu põhjust. Esiteks kasutatakse seda välismaalt paberite järgi lammutamiseks toodud autode puhul, mis siin aktsiisimaksu maksmata ikkagi sõitma pannakse. Maksupettur võib sellega võita 2000-10.000 krooni.

Teiseks äritsevad autopaberitega putitajad, kes on kunagi kolhoosist-sovhoosist erastanud-ärastanud veneaegse vana auto või mootorratta, kuid selle neile kuuluvust kinnitavat paberit pole.

Kolmandaks äritsevad nendega autovargad, kel on vaja varastatud sõidukile legaalseid dokumente ja numbreid.

Dokumente müüvad enamasti inimesed, kelle auto on hävinud või juppideks müüdud, ning viimast kasu püütakse lõigata pihku jäänud paberite müügist.

Politseiameti pressibüroo juhi Indrek Raudjala sõnul ei ole dokumentide müük kuritegu. Seepärast ei saa politsei lehekuulutusest näpuga rida ajades seaduskuulmatuid kinni nabida. Keelatud on dokumendi võltsimine ja võltsitud dokumendi kasutamine.

“Midagi uut neis kuulutustes jälitusametnikele pole,” kinnitab Raudjalg, lisades, et politsei hoiab teemal silma peal. “Kuidas nad neid lähemalt kontrollivad, nad ei kommenteeri, kuid Tallinna autojälitusgrupis on eraldi inimene, kes kuulutuslehti jälgib. Kuulutustes on väga palju huvitavat,” kinnitab politsei pressiesindaja, et teravdatud tähelepanu all on autod, automakid, varuosad, elektroonika ja tööpakkumised.

Kuulutustelehe Soov peatoimetaja Evi Napp ütles, et autodokumentide ostu-müügi kuulutuste teemal on politseiga vesteldud. “Me teame küll, et see ei ole nii väga seaduslik,” selgitas ta, aga kuna otseselt keelavat paragrahvi ei ole, siis pole ka alust nende kuulutusi tagasi lükata. “Meie kümne aasta kogemus ütleb, et inimesed koguvad äärmiselt veidraid asju,” ei välistanud ta võimalust, et autopassidega äritsejad on tublid ja seaduskuulekad kollektsionäärid.

Haldusõigusrikkumiste seadustik lubab riiklikusse registrisse esitatavate andmete moonutamise eest trahvida 4800 krooniga. Kriminaalkoodeks näeb võõra dokumendi kasutamise eest karistuseks rahatrahvi või kuni aastase vangistuse. Dokumendi võltsimise eest võib kinni minna kaheks aastaks.