Neljapäev, 16. detsember

Savisaart nimetatakse esimest korda võimalikuks mõjuagendiks. Eesti presidendi, peaministri ja ­siseministri käes on kaitsepolitsei materjalid, milles Edgar Savisaart nimetatakse Venemaa mõjuagendiks ja ohuks riigi julgeolekule. Savisaar olevat vahendajate kaudu küsinud ja saanud Venemaalt 1,5 miljonit eurot Lasnamäe kiriku ehitamiseks, millega „suurendada Venemaa mõju Eestis".

Kell 11 on neljapäeval Savisaare päralt raadio Kuku eeter ning kella 12-ks on kokku kutsutud ka pressikonverents. Savisaar väidab, et ei ole mõjuagent.

Edgar Savisaare pressikonverents

Pressikonverentsil küsib ka Keskerakonna ajalehe Kesknädal peatoimetaja Urmi Reinde Keskerakonna juhilt, et viimane ütleks, et mis on tegelikult oht riigi julgeolekule. Vaata Savisaare vastust videost:

Õhtul on Edgar Savisaar kutsutud ETV saatesse "Ringvaade", kus linnapea on varemalt lubanud teha kokkuvõtliku ülevaate. Saatejuht Marko Reikopi jõuline intervjueerimisstiil tekitab aga saatejuhi ja saatekülalise vahel hektilise vestluse.

Delfi tabas linnapea “Ringvaate” saatest lahkumas ning küsis temalt, kas saatejuht Marko Reikop oli ehk liiga ründav. “Mis seal ikka, eks vaatajal võis jääda imelik mulje, et ma ei saanud üldse rääkida,” lausus Savisaar. Savisaare sõnul oli tal skandaali avalikuks tulemise päeval hoolimata suurest meedia tähelepanust täiesti tavalise pikkusega tööpäev.


Eelduste kohaselt järgmisel aastal valmima pidava kiriku ehitus on Lasnamäel on neljapäeval täpselt nii kaugel:

Reede, 17. detsember

Linnapea päevakavas muuhulgas näiteks kohtumine sotsiaaldemokraatide endise juhi Jüri Pihliga ning ka õhtune jõuluvastuvõtt raekojas.

Reedel kerkivad üles kahtlused, et kogu kiriku rahastamise skandaal on erakonna enda poolt lekitatud. Ka ilmneb, et raha võidi küsida ehk hoopis Keskerakonna võlgade katteks ning võimalik, et vajadusel sai erakonnale küsitud summad ümber mängida ka kirikuehitamiseks.

Laupäev, 18. detsember

Linnapea Edgar Savisaar külastab Vene kultuurikeskuses kohalike vene noorte meelelahutusprojekti KVN sünnipäeva. Mees näib veidi väsinud, ent käib ka laval ning ütleb omapoolsed tervitussõnad noortele.

Pühapäev, 19. detsember

Edgar Savisaar sõidab Narva vaatama iluuisutamise Eesti meistrivõistluseid. Ka elab Savisaar kaasa Jelena Glebovale – iluuisutajale, kellega kohtumiseks on mees ka varem on tihedast päevakavast hoolimata aega võtnud. Gleboval sõidud aga ebaõnnestuvad, kolm korda kukkunud Jelena Glebova pidi rahulduma vaid pronksmedaliga ning see omakorda tähendab, et Eesti kauaaegne esinumber peab EM-ilt eemale jääma. Auhinnastseremoonial näib Savisaar Glebovat lohutavat.

Foto: Irina Kivimäe, NG

Lasnamäele rajatava vene õigeusu kiriku ehitust rahastanud Andrei Pervozvannõi fond annab pühapäval aga teada, et nad on toetanud õigeusklike ka mujal lisaks Eestile. Ukrainas, Serbias ja Iisraelis ei ole aga usklike toetamist sugugi pahaks pandud.

Esmaspäev, 20. detsember

Peaminister Andrus Ansip nimetab Savisaare tegevust (ehk valimiskampaania tegemist) välisriigi rahaga „jälestusväärseks". Ka leiab Ansip Postimehes avaldatud intervjuus, et kapo võiks Savisaare rahaküsimiste kohta rohkem infot anda.

Teisipäev, 21. detsember

Edgar Savisaar kutsub taas ajakirjanikud keskpäevaks pressikonverentsile. Kadri Simsoni ülesandeks jääb kinnitada, et Keskerakond on teadlik sellest, et nende erakonna rahastamine peab olema ideaalses korras.

Linnapea Edgar Savisaar tuletab pressikonverentsi lõpetuses ajakirjanikele meelde, et laimu hind on kallis. Vaata videost!


Öösel on linnavalitsuse aknad tuledes. Kes teeb veel nii hilja linnavalitsuses tööd?

Teisipäeva hilisõhtul avalikustab kaitsepolitsei asjakohase raporti. Sealt ilmneb, et raha on küsitud Keskerakonna tarbeks ning üheks kohalikuks kontaktisikuks tehingutele on olnud ka Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš.

Raporti andmetel on kaitsepolitsei novembri alguses rahastamisskandaali teemadel Edgar Savisaarega vestelnud. Keskerakonna juht Edgar Savisaar ütleb teisipäeval välja, et taotleb selle vestluse salvestuse avalikustamist täismahus ilma kärbete ja moonutusteta. “See lõpetaks paljud spekulatsioonid ning näitaks, millist rolli on kogu loos etendanud kaitsepolitsei ja teiste riikide eriteenistused,” on Savisaar öelnud. Novembri alguses toimunud vestlus leidis aset selles idüllise välimusega majas Vääna-Jõesuus, kus asub kaitsepolitsei puhkebaas.



Kolmapäev, 22. detsember

Keskerakonna juht Edgar Savisaarel on kolmapäeval suisa kaks pressikonverentsi.

Kell 12 alanud Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsil tuleb samuti teemaks rahastamisskandaal ning eelmise päeva hilisõhtul avaldatud kaitsepolitsei aruanne.

"Mina nimetaksin seda dokumenti öö varjus, kergel käel kokkupandud paberiks, mida minul on küll raske tõsiselt võtta," annab Savisaar raportile hinnangu. Vaata videost!

13.00 – Kohe pärast linnavalitsuse pressikonverentsi kohtuvad ka sotsiaaldemokraatliku erakonna juhatuse liikmed, et arutada, mida keerulises situatsioonis edasi teha. Jagavad ju sotsid koos Keskerakonaga Tallinnas võimu. Juhatus võtab vastu otsuse: kas Edgar Savisaar lahkub nii Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe kohalt ning koos sellega ka Tallinna koalitsioonist või lahkuvad võimuliidust sotsid.

16.00 – Kella neljaks on ajakirjanikud oodatud Keskerakonna kontorisse uuele pressikonverentsile. Pärast kümnekonnaminutilist oodata laskmist saabub kohale Edgar Savisaar koos erakonnakaaslaste Kalle Klandorfi ja Evelyn Sepaga. Savisaar annab teada, et Keskerakonna juhatuse otsusega on loodud "kirikuskandaali tõekomisjon", mis hakkab tegelema äsja Savisaare vastu esitatud süüdistuste selgitamisega. 


Komisjoni hakkab juhtima Lasnamäe linnaosa vanem ja endine Tallinna politseiprefektuuri aseprefekt Kalle Klandorf, aseesimeesteks on riigikogulased Evelyn Sepp ja Mailis Reps. Liikmeteks on Enn Eesmaa, Lembit Kaljuvee, Urmi Reinde ja Andres Rozalka.

Kuid ka erakonna sees on tulnud näiteks Kalle Laaneti ja Ain Seppiku poolt Edgar Savisaare suhtes kriitikat. On leitud, et Keskerakonna juht peaks kaaluma ameti maha panemist. Nii peab vastama Savisaar pressikonverentsil ka küsimusele, kas Keskerakonna on lõhenenud.

"Ärge lootkegi! Ärge lootkegi seda lõhet näha, see on teil ilmaasjata unistus," on Savisaar resoluutne. Vaata videost!


Savisaare edasine õhtu möödub Kalle Klandorfi seltsis: koos minnakse pressikonverentsi järel Kadriorus asuvasse Poska majja, kus linnapeal on õhtusöök ettevõtjatele. 



Kuid õhtu ei ole veel läbi; samal õhtul saabub Moskvast tagasi rahaküsimisskandaali kaasatud Tallinna abilinnapea ja Keskerakonna juhatuse liige Deniss Boroditš. Lennujaama lähevad talle isiklikult vastu linnapea Edgar Savisaar ja vastse tõekomisjoni esimees Kalle Klandorf.

Boroditšilt kommentaari saada üritavad Äripäeva ajakirjanikud aga pahandavad oma kohalolekuga Savisaart ning linnapea sakutab operaatorit varrukast. Kommentaaride jagamisel ollakse pigem kidakeelsed.

Foto: Andres Kralla, Äripäev

Klandorf kinnitab järgmisel päeval intervjuus Delfile, et Boroditšiga võeti öösel veidi aega vestlemiseks. "Läksime linnavalitsusse ja vestlesime 10 minutit," ütles Klandorf. "Näitasime talle samal päeval erinevatel pressikonverentsidel esitatud Savisaare tekste."

Neljapäev, 23. detsember

Kell üheksa hommikul koguneb vanalinnas Keskerakonna kontoris Keskerakonna juhatus. Tegu on kinnise üritusega, saabuvatele juhatuse liikmetele ust avav noormees Keskerakonna kontori ees hoolitseb, et majja saaksid sisse vaid need, kes on oodatud. Juhatuse koosolekule tuleb ka eelmise päeva hilisõhtul kodumaale tagasi jõudnud Deniss Boroditš.

Mõned minutid jääb juhatuse koosolekule hiljaks linnapea Edgar Savisaar.

Eesti Keskerakonna juhatus teatab pärast koosistumist, et erakond on seisukohal, et Edgar Savisaar peab jätkama Keskerakonna esimehena ja Tallinna linnapeana.

“Me ei pea õigeks nimetada ühe kiriku ehitamist Eestile julgeolekuriskiks. /.../ Eesti Keskerakonna juhatus kutsub üles kõiki Eesti erakondi toetama Apostliku-Õigeusukiriku ehitust Lasnamäel ja kinnitama seda, et Eesti poliitikud ei pea ühe kiriku ehitamist julgeolekuriskiks meie riigile. Kutsume üles kõiki erakondi ja inimesi aitama kaasa kiriku võimalikult kiirele valmimisele,” pakub Eesti Keskerakond kõigile parteidele sõbrakätt ja usulise sallivuse deklaratsiooni koostamist ning alla kirjutamist.

Sotsiaaldemokraadid teevad selle peale avalduse: nad lahkuvad Tallinna võimukoalitsioonist, kuna Keskerakonna juhatusavaldas Edgar Savisaarele toetust.

„Meil on kahju, et keskerakondlased ei suutnud teha riigimehelikumat otsust, kuid tänase otsuse valguses loeme Tallinna koalitsiooni lõppenuks,“ ütles Mikser, lisades, et otsuse vormistamine toimub nii kiiresti kui võimalik.

Reede, 24 detsember

Linnapea Edgar Savisaar kuulutab 17. sajandisse tagasiulatuva traditsiooni kohaselt keskpäeval välja jõulurahu. 


„Homme, kui see Jumalale on meelepärane, jõuab kätte meie Issanda ja Lunastaja armurikas sünnipäev. Ja sellepärast olgu nüüd välja kuulutatud üleüldine Jõulurahu, ja olgu kõik asjaosalised üles kutsutud seda pühapühitsema sobiliku hardusega, ja ka muidu ennast üleval pidama rahulikult ja viisakal kombel," loeb Savisaar ette ajaloolist teksti, mis kehtestab, et jõulurahu kehtib kuni kanutipäevani ehk 13. jaanuarini.

Teadaolevalt esimest korda oli aga jõulurahu väljakuulutamisega segatud päevapoliitika, sest Edgar Savisaare kõneajal kõlas rahva seast hüüd: "Riigireetur!".