Helsingi Tehnikaülikooli anorgaanilise keemia laboris teadusega tegelev Kersen sõitis mai keskel Ameerika Ühendriikidesse, et pidada rahvusvahelise elektrokeemia ühingu koosolekul Philadelphias ettekanne, kirjutab Postimees. Seejärel suundus ta Connecticuti osariiki, sest kavandas sealses ülikoolis erialast uurimistööd.

Connecticuti ülikooli turvatöötajad pidasid 20. mail ülikoolilinnakus kõndinud Kerseni kinni, sest arvasid mehe kahtlaseks. Kersenil oli kinnivõtmise ajal kaasas kott erinevate kemikaalidega ja sularahaga. Samas oli ka umbes 20sentimeetrine pikk nüride otstega puupulk, mida mees oma selgituste järgi vajab autoavarii järgselt jala masseerimiseks, et parandada vereringet.

Keemiapulbrit osutusid Kerseni teadustööga seonduvaks. Kuid pulga kaasaskandmist tõlgendavad USA võimud kui ohtliku relva omamist — ingliskeelse väljendiga “Possession of a dangerous weapon”.

Postimehe andmeil pärisid ametnikud kahtluse alla sattunud eestlaselt, et kui teda rünnataks, kas ta kasutaks pulka vajadusel enesekaitsevahendina. Kui Kersen vastas jaatavalt, pidasid võimuesindajad seda tunnistuseks, et tegu on relvaga. Seejärel võeti mees vahi alla ja paigutati vanglasse.

Kohtuistung Kerseni süüdistusasjas on kavas järgmise nädala teisipäeval. Selle ajani on ta kautsjoni vastu vabaduses.

Postimehe andmeil on Eesti konsulaarametnikud püüdnud hättasattunud teadurit kõigiti aidata. Pärast mullu 11. septembri terrorirünnakuid on USA s karmistatud kõikvõimalikke turvareegleid ning seaduste ja reeglite täitmise järelevalve on muutunud sageli pisimagi üksikasjani karmiks.