"Praegu on sinna sisestatud andmed on kinnised, neile ei anta juurdepääsu muidu, kui ainut teadmisvajadusega. Nüüd me lihtsalt pöörame asja pea pealt jalgadele," rääkis justiitsminister Rein Lang valitsuse pressikonverentsil.

Lisaks soovib eelnõu esitaja lahendada kehtiva seaduse rakendamisel tekkinud probleeme ning luua õiguslik alus karistusregistri andmete vahetamiseks Euroopa Liidu karistusregistrite infosüsteemi (ECRIS) kaudu.

Eelnõu kohaselt saab karistusregistri volitatud töötlejaks senise politsei- ja piirivalveameti asemel registrite ja infosüsteemide keskus. Kuna karistusregistris sisalduvad andmed on juba praegu registrite ja infosüsteemide keskuse hallatavas e-toimiku süsteemis, siis on mõttekas kogu register tuua e-toimiku süsteemi. Karistusregistri puhul saab olema tegemist e-toimiku süsteemi ühe liidesega.

Eelnõu kohaselt on karistusregistri andmed on üldjuhul avalikud. Avalikud ei ole alaealise isiku karistusandmed ning arhiiviandmete puhul jääb kehtima varem kehtinud põhimõte, et seaduses sätestatakse üheselt, kellel ja missugusel eesmärgil on arhiiviandmetele juurdepääs.

Seaduse rakendamisega seotud kulutused kaetakse justiitsministeeriumi ning registrite ja infosüsteemide keskuse eelarvetest. Karistusregistri süsteemi juurutamise projekti kogumaksumus on 17,5 miljonit krooni, millest riigieelarvelised kulud on 5,2 miljonit ja Euroopa Komisjoni toetus 12,3 miljonit krooni.

Seaduse planeeritud jõustumisaeg on eelnõu kohaselt 1. jaanuar 2012.