Seaduse eelnõu 728SE algatas Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni eesmärgiga tõsta karistusseadustiku §-s 145 (täisealise isiku poolt noorema kui neljateistaastase isikuga suguühendusse astumine) ja §-s 146 (täisealise isiku poolt noorema kui neljateistaastase isiku kaasamine suguühendusest erineval viisil sugulise kire rahuldamisele) sätestatud kuritegude osas lapseealise vanuse määra neljateistkümnelt aastalt kuueteistkümne aastani, selgub istungi päevakorrast.

Justiitsministeerium teeb valitsusele ettepaneku esitatud kujul eelnõu mitte toetada. Ministeerium märgib, et alaealiste vastu toime pandud kuritegevusega võitlemine on jätkuvalt üheks kriminaalpoliitika prioriteediks, mis tähendab ka seda, et karistusseadustiku muutmine saab põhineda üksnes eelneval analüüsil.

Ministeerium leiab, et seksuaalvahekorra eapiirangu valimatu laiendamise asemel tuleks tegeleda nendele juhtumite ja olukordadega, kus seksuaalsuhted on seotud ärakasutamisohuga. Konkreetsete karistusõiguslike muudatuste eesmärgiks tulemuseks ei tohiks olla noorte õiguste ja vabaduste üldine piiramine, vaid nende kaitsmine ärakasutamise eest.