Ühtlasi on kavas kohtumised Hiina Arengupanga (China Development Bank) esindajatega ning Pekingi linna kultuurivaldkonna juhtidega, teatas Raepress.

Lisaks Pekingile külastab Tallinna delegatsioon, kuhu kuuluvad lisaks linnapeale ka abilinnapea Taavi Aas, Talinna transpordiameti juhataja Andres Harjo ja Sihtasutus Tallinn 2011 juhatuse liige Jaanus Mutli, Kirde-Hiinas asuva Jilini provintsi pealinna Changchuni, kus tutvutakse trammitehase ning uue trammiliiniga.

Pekingi linnajuhtidega arutatakse kultuurikoostöö ja kultuurivahetuse võimalusi, eeskätt Euroopa kultuuripealinna aasta rikastamist Hiina kultuuri esindajatega - Hiina uue aasta vastuvõtmise korraldamist Tallinnas ja mujal Eestis.

Sel nädalal kiitis linnavalitsus heaks Tallinna linna, Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise AS-i ning CCOEC Genertec ja OÜ RAILCAR vahel sõlmitava kavatsuste protokolli projekt ning volitas ühtlasi Tallinna linnapea Edgar Savisaare protokollile Tallinna linna nimel alla kirjutama.

„Elektritranspordi kui energiasäästliku ja keskkonnasõbraliku veoliigi arendamine tagab Tallinna ühistranspordisüsteemi jätkusuutlikkuse,“ rõhutas Savisaar. „Nüüdseks on Tallinna trammiprojekti teostatavus- ja tasuvusuuring valminud ning trammiprojekti esimese osaga – Lasnamäe-Kesklinn trammiliini rajamisega võiks algust teha niipea kui selle mahuka investeeringu rahastamise probleem lahendatud saab.“

Savisaare sõnul ei ole projekti elluviimisega kaasnevate kulude katmine üksnes Tallinna eelarvest investeeringu mahukuse tõttu mõeldav, seetõttu on linnavalitsus asunud aktiivselt potentsiaalseid investoreid ja teostajaid otsima.

Alustame läbirääkimisi Hiina Rahvavabariigi tööstusfirmasid koondava grupiga CCOECG ning Hiina Arengupangaga (China Development Bank),“ ütles Savisaar. „Eesmärgiks on välja selgitada võimalikud tehnilised ja finantslahendused ning võimalik projekti elluviimise ajakava.“

CCOEC (China National Corporation for Overseas Economic Coorporation) on Hiina RV suuri riiklikke ettevõtteid koondav organisatsioon, mis tegeleb suurettevõtjate esindamisega väljaspool Hiina RV piire. CCOEC gruppi kuuluvad ka ettevõtted, kes tegelevad ühiskondlike transpordivahendite (trammid, bussid, rongid) tootmisega ning ehitusfirmad, mis tegelevad erinevate infrastruktuuri suurprojektide projekteerimise ja ehitamisega.

CDB (China Development Bank) - Hiina Arengupank - tegeleb suurte infrastruktuuri projektide rahastamisega väljaspool Hiina RV piire, ühtlasi toetab ja finantseerib CDB Hiina tootjate eksporti ja Hiinas toodetud masinate ja seadmete ostmist.

Linnapead asendab ajavahemikul 28. märts – 2. aprill abilinnapea Eha Võrk.