Tallinna uue vangla plaanitav asukoht Maardus tekitab palju küsimusi. Nii näiteks ei mõista transiidifirma EOS juht Arnout Lugtmeijer, miks plaanitakse vangla ehitada keset Maardu tööstuspiirkonda, naftaterminali lähedale.

Justiitsministeeriumi sõnul otsustas valitsus uue Tallinna vangla ehitamise Maardusse 2005. aastal ning tänaseks on riik teinud seoses uue vangla ehitamisega Maardusse juba ligi 20 miljoni krooni eest kulutusi.

“Kuna Tallinna vangla on ka eeluurimisvangla, peab ta kindlasti asuma Tallinnas või Tallinna lähiümbruses,” selgitas justiitsministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Ivi Papstel. Nimelt konvoeeritakse vahistatuid sageli eeluurimistoimingute tegemiseks uurimis­asutusse või kohtusse.

Maardust on vahistatuid lihtsam kohtusse vedada

Just oma kauguse pärast Tallinnast ei sobi ka endiste vanglate asukohad Vasalemma ja Rummu, sest vahistatute transpordile kuluks liiga palju ressurssi ja kasvaksid ka turvariskid. Samuti tähendaks see suurt lisakulu politseile, prokuröridele ja teistele, kes peavad menetlustega seoses tihti vanglat külastama.

Lisaks ei ole kohapeal võimalik uue Tallinna vangla jaoks tööjõudu leida. “Tallinna vangla on tänasest Murru vanglast oluliselt suurem ning ka tänases Murru vanglas moodustavad Vasalemma valla elanikud vaid umbes viiendiku töötajaskonnast,” lausus Papstel.

Maardus on juba aastaid tegutsenud Tallinna vangla osana vanglate keskhaigla. “Kuna Maardusse on ka parem juurdepääs kui näiteks Tartu või Viru vanglasse, siis sobib Maardu hästi kõikide Eesti haigete vangide ravimiseks ning kaob vajadus ehitada uus vanglate keskhaigla,” kommenteeris ministeeriumi esindaja.

Balti riikide suurim iseseisev terminalioperaator Vopak E.O.S. kahtlustab, et uus vangla piirab nende äritegevust. Ka peaminister Andrus Ansip on avaldanud arvamust, et vangla rajamine Maardusse ei ole otstarbekas.

Ansipi sõnul tuleks sadamate ressurssi kasutada võimalikult sihipäraselt ning koolimajade, haiglate või vanglate ehitamine nendele aladele ei ole põhjendatud.

Muuga elanikud sama suures ohus kui Maardu vangid

“Vangid küpsevad oma kongides nagu broilerid, kui minu terminalis peaks juhtuma katastroof,” on meedias väitnud transiidifirma EOS juht Arnout Lugtmeijer.

“Kui aga torujuhe on sedavõrd ohtlik, kui ettevõte seda meedias väitnud on, siis on täna kõige suuremas ohus hoopis ligiduses elavad Muuga aedlinna elanikud,” osundas ministeerium.

Vangla asukoha Maardus on ohutuks hinnanud nii päästeamet, Harju keskkonnateenistus kui ka Vopak E.O.S. Praegune vanglate haigla asub terminalist täpselt sama kaugel kui uus vangla ning firma on kinnitanud, et tema tegevus haiglat ei ohusta.