Tartumaa

Tartu maavalitsuse töötajad tähistavad Eesti Vabariigi aastapäeva 23. veebruaril lühikese piduliku koosolekuga. Lauldakse hümni, lugemisaasta puhul loetakse ette isamaalise sisuga luuletusi, kavas on staažikamate töötajate tänamine. “Märkimisväärseid kulutusi see kaasa ei too,” rääkis Delfile Tartu maavanem Esta Tamm.

24. veebruaril toimub Tartu maavanema traditsiooniline vastuvõtt Tartu Ülikooli ajaloomuuseumi valges saalis Tartus Toomemäel. Sinna on palutud maakonna omavalitsuste ja riigiasutuste juhid, kultuuri- ja haridustegelased, kodanikuühiskonna aktivistid, ettevõtjad, hiljuti Eesti kodakondsuse saanud tartumaalased jt. Maavanem annab kätte tänavused Tartumaa teenetemärgid ja tänukirjad. Juba mitmendat aastat toimub see üritus soliidse tagasihoidlikkuse ja minimaalsete kuludega, eelarve jääb mullusega samasse suurusjärku.

Ida-Virumaa

Ida-Viru maavanem on kutsunud iseseisvuspäeva tähistamisele 400 külalist. Pidulik sündmus toimub esmaspäeval, 22. veebruaril algusega kell 15 Kohtla-Järve kultuurikeskuses.
Peale maavanema peokõnet antakse kätte Ida-Virumaa teenetemärk ja kuulutatakse välja aasta tegija 2009.

Seejärel toimub väike kontsert, kus esinevad Jõhvi, Kohtla-Järve ja Kiviõli lauljad-tantsijad-pillimehed. Peale kontserti pakutakse külalistele torti ja kohvi.

24. veebruaril toimuvad aastapäevaüritused maakonnakeskuses Jõhvis: 12.30 — pidulik jumalateenistus Jõhvi Mihkli kirikus, esinevad Jõhvi muusikakooli õpilased ja õpetajad
13 — mälestustseremoonia ja pärgade asetamine Jõhvi Vabadussõja ausamba jalamile ja kindral Aleksander Tõnissoni kuju juurde

Seejärel pakuvad Kaitseliidu Alutaguse maleva naisliikmed kõigile kohalviibijatele pidupäevakringlit ja kuuma teed.

Viljandimaa

“Viljandimaal tähistatakse vabariigi aastapäeva nagu varasematelgi aastatel suure pidulikkusega, aga samas mitte priiskavalt,” ütles Viljandi maasekretär Küllike Kütt.

Maavanem, omavalitsuste liidu esimees ja kaitseliidu Sakala maleva pealik korraldavad 23. veebruari õhtul kell 18 ühise vastuvõtu, kuhu on kutsutud kõigi eluvaldkondade esindajaid maatootjatest kultuuriinimesteni ning sportlastest kaitseliitlasteni.

Kavas on vabariigi aastapäevale kohased sõnavõtud ja tervitused, anakse üle mõned tunnustused, on paar muusikalist pala ja lõpetuseks pisike suupistelaud ning kohalviibijad saavad tükikese pidupäevatorti. Ürituse eelarve on juba kolmandat aastat sama.

Läänemaa

Lääne maavalitsus koos Läänemaa Omavalitsuste Liiduga korraldavad 23. veebruaril Eesti vabariigi 92. aastapäeva auks kontsertaktuse Haapsalu kultuurikeskuses. “Esinevad Haapsalu kollektiivid, maavanem ning omavalitsusliidu esimees peavad kõnet, antakse tänukirju eeskujuks olnud läänlastele,” lausus kultuurinõunik Kristi Erkmann.  “Kontsertaktuse formaati kasutame teist aastat. Eelarve on juba teist aastat minimaalne, kuid tähtpäeva olulisust arvestades ei soovi üritust ära jätta.”

Pärnumaa

Pärnu maavalitsus tähistab tänavu Eesti vabariigi 92. aastapäeva koos Pärnu linnavalitsusega korraldatud pidulik kontsert-aktusega 23. veebruaril Pärnu Kontserdimajas, kus antakse üle linna vapi- ja teenetemärgid ning maakonna vapimärgid.

Raplamaa

“Tähistame aastapäeva traditsioonilise maavanema vastuvõtuga 23. veebruaril, mis on tunnustuseks paljude elualade inimestele maakonnas, ühtlasi anname üle ka maakonna tippauhinna Rapla Redel,” ütles maasekretär Ene Matetski

Vastuvõtt toimub Rapla Vesiroosi Gümnaasiumi saalis, aga väiksemas mahus kui varasematel aastatel.

Järvamaa

“Järvamaal tähistatakse vabariigi aastapäeva alati pidulikult,” kinnitas nõunik Ants Leppoja.

23. veebruaril toimub aastapäeva tähistamine Paide kultuurikeskuses. Traditsiooniliselt esinevad kõnega Järva maavanem ja Järvamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees. Antakse üle Järvamaa kõrgeimad autasud — Järvamaa Vapimärgid.

Esinevad kohalikud kollektiivid. Nende hulgas Järvamaa Poistekoor ja Järvamaa Tütarlastekoor. Pärast kontserti on võimalik jalga keerutada.

Peo eelarve on 20 000 krooni. Umbes sama suur oli see ka eelmisel aastal. Külalisi on kutsutud poole tuhande ringis.

24. veebruaril asetatakse lilli ja pärgi vabadussõja mälestusmärkidele kõikjal Järvamaal.