„Seda, et Tallinna linnavalitsus on otsustanud teavikute ostusummat uuel aastal vähendada 42 protsenti, on raske mõista, sest vajadus raamatukoguteenuste järele kasvab,” muretses Tallinna keskraamatukogu direktor Kaie Holm.

„Rakveres väheneb praegustel andmetel toetus 60 protsenti, pannes meid väga tõsiste valikute ette,” rääkis Lääne-Viru keskraamatukogu direktor Õie Tammissaar.

Kärdla linnaraamatukogu ja Pühalepa valla kolme kogu komplekteerimissumma sisaldab vaid ajakirjade ja ajalehtede tellimissummasid — raamatute ostmiseks on null krooni, andis teada Kärdla raamatukogu direktor Marika Võsamaa.

Haljala vallas Aasperes, kus on suletud nii kool kui ka postkontor, käivad raamatukoguhoones perearst ja juuksur, rääkimata lastest ja kursuslastest. Majas kardetakse, et uute raamatute ostmata jätmine tõmbaks külarahva viimasele kooskäimiskohale kriipsu peale.

Laiemalt, ahelreaktsioonina näeb probleemi Rapla keskraamatukogu komplekteerimisosakonna juhataja Tiina Talvet, kes kirjutas ajakirjas Raamatukogu nii: „Kui raamatukogud rahapuudusel näiteks ühe aasta jooksul ei osta uut raamatut, mis juhtub siis kirjastajate ja raamatukaupmeestega, mida arvab sellest eesti kirjanik?”