Sel nädalal lahvatas Eestis skandaal, kus süüdistati justiistminister Rein Langi Vene poliitik Sergei Markovi Schengeni viisakeelu tühistamises. Sealt koorus omakorda, et Langil olevat palunud vastav samm astuda erakonnakaaslasest välisminister Urmas Paet. Nüüd nõuavad sotsid Langi tagasiastumist, IRL aga ootab Langi parlamendifraktsiooniga kohtuma, et otsustada, kas ministrit umbusaldada või mitte.

Delfi rääkis täna hommikul New Yorgis viibiva välisminister Urmas Paetiga, kel polnud kahtlustki, miks ja kelle kaudu viisainfo välja lekkis.

Välisminister Paet, kas viisaskandaal on seotud meie kohalike valimistega?
Olen selles täiesti veendunud.

Kes on sel juhul viisakeelu lekitamise initsiaatorid? Kes püüavad sellest kasu lõigata?
Arvan, et seda pole raske arvata, kui analüüsida, kes hetkel kõige kõvemini sel teemal karjub. Pole juhus, et mitmes meediaväljaandes üheaegselt taoline teema kerkib.

Te viitate sotsidele ja ekssiseminister Jüri Pihlile?
Ma ei ole nüüd nii detailselt selle üle arutlenud. Aga iga mõistlik inimene saab aru, et selline info ei teki niisama. Veel kevadel käis siseministeeriumi ja välisministeeriumi vahel sel teemal kirjavahetus, kus oli teatud salastatuse astet tähendav märge.

Miks ikkagi tühistati Vene poliitik Markovi Schengeni viisakeeld?
Mul on tunne, et viimastes aruteludes on unustatud olulised detailid. Markovil ja Vassili Jakemenkol on jätkuvalt viisakeeld Eestisse. Olen 100% kindel, et see on õige ja nad peavadki viisakeelu all olema. Viisakeeld ei ole karistus, see on meede, kuidas riigid saavad tagada oma julgeolekut. Samas on ELi maades tava, et teiste riikide valitsusliikmed ja parlamendisaadikud ei ole ühtse viisakeelu all. Tegelikult on mõlemad mehed saanud ka viisakeelu tingimustes Schengeni maid külastada, sest riigid on neile andnud ühekordseid sissesõiduviisasid.

Ütlesite ERRile antud usutluses, et üks kõrge Euroopa Komisjoni ametnik mõjutas Eestit viisakeeldu tühistama. Kas see oli nii?
Õigem on öelda, et üks kõrge ametnik juhtis viisakeelule tähelepanu. ELis on ka ühtseid nimekirju, näiteks Valgevene poliitikutele, mida kõik koos ka järgivad. Kordan, et viisakeeld pole karistus. Nii hoitakse riikide julgeolekut. Kusjuures Markovi ainsaks süüks on üks intervjuu, kus ta õigustas Eesti vastu suunatud küberrünnakuid. Hilisemates usutlustes on ta neist juttudest lahti öelnud.