Kohal viibisid lisaks linnapea Edgar Savisaarele ka president Toomas Hendrik Ilves, peaminister Andrus Ansip ning mitmed teised tuntud inimesed. Rohkelt oli ka pealtvaatajaid.

Vaata ülejäänud pilte SIIT.

Ametliku vaatemängu järel oli võimalik kõigil esmakordselt nii väljaku graniitparketil kõndida kui ka maa-aluse osaga tutvuda. Tund aega kestev Mart Kolditsi lavastatud kontsert-etendus oli pühendatud paiga ajaloole kiviajast tänapäevani.

Rohkem kui 200 osalejaga, keerukate lavakonstruktsioonide ja rohke atribuutikaga vaatemäng hõivas kogu väljaku, pealtvaatajaile oli seatud Kaarli puiestee poolsesse serva üles tuhatkond inimest mahutav tribüün. Etendust oli võimalik jälgida ka Harjumäelt ning väljaku Jaani kiriku poolsest servast.

Täna avas Tallinna linnapea põhjalikult ümberehitatud Vabaduse väljaku, mis on nüüdsest avatud vaid jalakäijatele, teatas Raepress.

Peale päikeseloojangul alanud ja ilutulestikuga kulmineerunud avatseremoonia lõppemist on tuhanded avatseremoonial osalenud astunud oma jalaga põhjalikult ümberehitatud esindusväljakule ning selle maa- alusesse ossa ehitatuga tutvuma.

Vabaduse väljaku ümberehitust alustati mullu augustis, ehitusprotsessi algfaasis tuli alal läbi viia ulatuslikud ning töö- ja ajamahukad arheoloogilised väljakaevamised. Arheoloogilised uuringud viidi läbi kokku 5000 ruutmeetrisel alal.

Ehitustegevuse kõige suuremahulisem töö oli maa-aluse osa betoonkonstruktsioonide ehitus, mille käigus valati ligi 9000 m3 betooni, paigaldati 850 tonni armatuurterast ning 47 km järelpingetrosse. Maa all on säilitatud ja eksponeeritud ka endised vallikraavi tugimüürid, maa peal markeerib nende asukohta ülejäänud väljakupinnaga võrreldes teist tooni sillutis. Erinevaid sillutisi kasutades on markeeritud ka kunagise Harju värava asukoht, osa värava alusmüürist jäeti läbi klaasi maa pealt vaadeldavaks.

Maa all asuvad parkla 123 autole, Ahhaa teaduskeskus, noortekeskus, väljaku ajalugu tutvustav väljapanek, kohvik, tualettruumid ja munitsipaalpolitsei tugipunkt.

Vabaduse väljaku ümberehituse kogumaksumuseks kujunes ligikaudu 280 miljonit krooni.

Vabaduse väljaku ümberkujundamise aluseks olnud detailplaneeringu koostas arhitektuuribüroo Alver&Trummal Arhitektid, ümberehitustööde projekti koostas AS Sweco Projekt.

Kohe peale Vabaduse väljaku avamist hakkab väljakul mitmesuguseid üritusi toimuma. MTÜ Elamussport soovib korraldada 29. augustil Vabaduse väljakul ekstreemspordivõistluse "Simpel Summer Session". Juba 22. augustil toimub Vabaduse väljakul aga tänavakorvpalli meistrivõistluste finaalmäng, üritust korraldab MTÜ Noortesport.

23. augustil kell 22 esilinastub trepistiku kohale seatud ekraanidel Tondipoiste mälestusmärgi taastamist kajastav film, ekraane on võimalik ka edaspidi välikinoseansside korraldamiseks kasutada.

Kooliaasta alguse tähistamiseks korraldab aga linnavalitsus esindusväljakul 1. septembril aabitsapeo, kuhu on oodatud kõik pealinna esimeste klasside õpilased, nende vanemad ja õpetajad. Aabitsapeol esinevad ETV lastekoor, VAT Tantsustuudio, kohal on ka laste armastatud koeratüdruk Lotte. Avatud on rohket tegutsemislusti pakkuv meisterdamistelk, kus lapsi õpetavad oma ala asjatundjad Tallinna huvikoolidest. Saab ka suurel batuudil lustida.

“Linnavalitsusel on selle üle väga hea meel, et ürituste korraldajad on juba enne täiesti uue ilme saanud väljaku taasavamist seal ürituste korraldamise vastu suurt huvi ilmutanud,“ ütles abilinnapea Kaia Jäppinen. "See kinnitab meie veendumust, et Vabaduse väljak muutub atraktiivseks ja rahvarohkeks avaliku linnaruumi osaks."

Jäppineni sõnul võimaldab väljak mitmekülgset kasutust - seal on võimalik korraldada kontserte, spordiüritusi ning muid meelelahutuslikke ja põnevaid ettevõtmisi. “Loodetavasti jagub väljakule mitmesuguseid tegevusi nii kõigile tallinlastele kui ka linna külalistele aastaringselt,“ lisas Jäppinen.