Teises maailmasõjas langenud sõdurite monumendi sodimine tuli ilmsiks täna õhtul. Pronkssõdurist paremale poole paekiviseinale olid soditud haakristid ning kuusnurgad . Venekeelse kirjaga plaadile oli kirjutatud "Heil Hitler" ning soditud "SS".

Põhja prefektuuri pressiesindaja Martin Luige ütles Delfile, et politsei sai teate soditud pronkssõdurist natuke enne kella kuut õhtul. Pronkssõduri tagusele seinale oli soditud natsisümboolikat, ütles ta.

Sündmuse asjaolusid alles uuritakse ning otsus menetluse algatamise kohta tehakse lähiajal, ilmselt homme, lisas Luige.

Kalmistule saabunud puhastusfirma üritas vandaalide rikutud mälestusmärgi korda teha, ent osa kirjadest maha ei tulnud. Venekeelne plaat saadi küll puhtaks, aga paekivile soditud haakristi ja Taaveti märki ei õnnestunud maha nühkida.

Delfi andmetel valvas politseipatrull soditud kuju juures ligi kolm tundi, oodates puhastusfirmat. Kuju puhastas Kesklinna Parkide töötaja.

Soditud monumendi juurde kogunesid mitme vene telekanali esindajad ning teiste hulgas uudistas seda ka Öise Vahtkonna aktivist Maksim Reva. Vene Delfi andmetel just Reva politsei kohale kutsuski.

Maksim Reva ja Vene saatkonna kommentaar