Kohal viibiva Delfi reporteri kinnitusel on on sündmust kodus kindlasti parem jälgida, sest inimestele eraldatud alal ei ole praktiliselt võimalik normaalselt liikuda.

Kui palju pealtvaatajaid lisaks kutsututsele õhtuks Vabaduse väljakule koguneb, on kaitseministeeriumi avalike suhete nõuniku Meeli Hundi sõnul prognoosimatu, aga kuna ilm on ilus, siis oodatakse palju rahvast.

„Juba vabadusvõitlejaid tuleb üle Eesti bussidega kokku 300. Lisaks diplomaatiline korpus ja sambaga seotud inimesed — näiteks ehitajad, kes on avamisele kutsutud,“ ütles Hunt Defile.

Territoorium on aga suhteliselt väike — piiratud ala Vabaduse väljaku servas. Sellest suure osa võtavad enda alla istekohad, mis on mõeldud vabadusvõitlejatele. Samba vahetu lähedus ja selle tagune osa Harju mäel on rahvale suletud.

Samba avamise tseremoonia ajaks on Vabaduse väljak suures osas avatud, pooleliolevad ehitusobjektid piiratakse aiaga. Turvalisuse huvides on pealtvaatajatele ligipääsetavat ala ümbritsevad piirded korduvalt üle kontrollitud, viimati eile.

Hunt avaldas lootust, et inimesed, kes sellele üritusele tulevad, on distsiplineeritud ega ole väga pulbitseva energiaga ning keegi kuidagi vigastada ei saa.

Igaks juhuks on valmis ka meditsiiniteenistus, on planeeritud, kui palju autosid on ja kuidas nad liikuda saavad. „Aga loodetavasti ei lähe nende abi vaja.“

“See on teistsugune üritus kui rokk-kontsert. Rohkem ikkagi vaikne ja pühalik,“ rõhutas Hunt ja avaldas lootust, et paljud vaatavad samba avamist siiski tele-ekraanilt.

Avamist pigeb telekast vaadata soovitab ka politsei. “Mugavaim viis üritust nautida on kindlasti televisiooni vahendusel, kuna tänasest avatseremooniast teeb Eesti rahvusringhääling ka otseülekande,“ütles Harrys Puusepp politsei kommunikatsioonibüroost

“Tuleb arvestada, et tulenevalt Vabaduse väljakul pooleli olevatest ehitustöödest on tseremooniat hästi jälgida saavate inimeste hulk piiratud.”

Politsei soovitab kesklinnas liiklejatel arvestada lisanduva ajakuluga ning jalgsi liikuva eeldatavalt suure rahvahulgaga. Üritusele tulijatel tasuks kasutada ühistransporti.

Politsei palub jalakäijatel olla ettevaatlik ning sõidukijuhtidel tähelepanelik, et kõik ka ohutult soovitud sihtkohta jõuaks.

Üritusele autoga tulevatele pealtvaatajatele soovitab politsei parkimisel arvestada, et sõidukile tuleb koht leida ürituspaigast eemal — avamisürituse läheduses pole autot lihtsalt kuhugi panna.

Vabaduse väljakule pääseb ligi Pärnu maantee poolsest küljest — Kunstihoone ja Jaani kiriku poolt.

Vabaduse väljak on osaliselt veel ehitustsoon, kuhu ohutuse tagamise tõttu minna ei tohi, seetõttu võimalused tseremoonia vaatamiseks on suhteliselt piiratud.