„Sellisel hulgal suuri purjelaevu ühel ajal Tallinna ilmselt lähiajal enam ei satu,“ tõdes merepäevade korralduskomitee esimees, abilinnapea Taavi Aas.

Tallinna tulevad kümmekond haruldast purjelaeva võistluse The Tall Ship Races 2009 raames. Tegemist on igal suvel Euroopa vetes toimuva purjelaevade võistlusega, millest võtab osa üle 70 laeva 15-20 riigist. Tallinna külastavad laevad on pärit Norrast, Taanist, Saksamaalt, Inglismaalt jm ning ehitatud enamasti 1920-30ndatel aastatel, neist vanim aga 1901. aastal.

Kõik huvilised saavad Admiraliteedi basseinis ja Lennusadamas tutvuda kaugelt saabuvate haruldustega ning Eesti ajalooliste laevadega Suur Tõll, Lembit, Kalev, Admiral, Torm, Blue Sirius, Jahta, Jõmmu. Samuti on võimalik osa saada mere kaldal kulgevast promenaaditeatri etendusest, mitut stiili kontsertidest, kalaturust Kalasadamas, käsitöölaadast ja paljust muust põnevast.

Uuendustena on tänavustel merepäevadel koostöös Jazzkaare korraldajatega üles seatud džässiala ning korraldatakse jalgrattaretki mööda rannaala. Merepäevade raames astuvad üles Gerli Padar, Kristjan Kasearu, Tõnis Mägi, Liisi Koikson, Untsakad, Väikeste Lõõtspillide Ühing jpt tuntud lauljad ja pillimehed.

Kultuurikatlas saab tutvuda väljapanekuga „Meri ühendab“. Sadamate vahet sõidutavad väikelaevad. Saab osaleda ekskursioonidel Patarei vanglasse ning kalade rappimise ja uhhaa valmistamise võistlust jälgida. Lennusadamas on üles seatud ka merendusega tegelevate asutuste väljapanekud.

Tallinna merepäevad toimuvad Tallinna linna, Tallinna Sadama, Eesti Meremuuseumi, Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi, SA Tallinn 2011 ühisel ettevõtmisel ja SA Tallinn 2011 eestvedamisel. Aastaks 2011, mil Tallinn on Euroopa kultuuripealinn, peaks merepäevadest kujunema ranna-ala olulisim sündmus pealinnas.