Pühapäeva õhtul andsid europarlamendi valimise esmased tulemused Keskerakonnale kolm saadikukohta. Mõni aeg hiljem läks üks saadikukoht siiski sotsiaaldemokraatidele. Keskerakonna taotlusel loeti eile üle europarlamendi valimiste hääled üheksas valimisringkonnas — Jõgevamaal, Raplamaal, Saaremaal, Tartumaal, Tartu linnas, Võrumaal, Pärnumaal, Tallinnas ja Valgamaal. Järelkontrolli tulemusena lisandus Keskerakonnale Tallinnas juurde 14 häält ja sotsid kaotasid viis häält.

Teisipäeva õhtul esitas Keskerakond keskvalimiskomisjonile taotluse kontrollida uuesti antud hääli Põlvamaal, Viljandimaal, Läänemaal ja Järvamaal.

Toobal: Sibul õigustab tehtud vigu

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul on vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula eilsed sõnad nagu leitud hääled valimistulemusi ei mõjutanud ja ühel hetkel tuleb häältelugemisele joon alla tõmmata, arusaamatud, kuna ta õigustab valimiskomisjonide poolt häältelugemisel tehtud vigu ehk kaitseb sellega ekslikke valimistulemusi, tekitades veelgi rohkem segadust.

„Häälte ülekontrollimise tulemusena pole küll veel mandaatide jaotus muutunud, kuid tuvastatud on üle saja ekslikult loetud sedeli. See tähendab, et enam kui saja inimese arvamus on tänu valimiskomisjonide ebakorrektsele tööle esialgu valele erakonnale või üksikkandidaadile läinud või hoopis alusetult kehtetuks tunnistatud,“ lausus Toobal. „See on aga väga suur arv ning tekitab küsimuse, kas vead on tehtud hooletusest või on hoopis tegemist pahatahtlikkusega.“

„Keskerakonna taotlusel loeti täna üle seitsme maakonna ja kahe linna hääled ning muudatusi tehti praktiliselt kõikides komisjonides,“ lisas Toobal. „Vastupidiselt Sibula väidetele, ei puudutanud tehtud muudatused ainult kehtetuid sedeleid, vaid suures osas ka kehtivaid hääletussedeleid.“

„Heiki Sibula kommentaarid meediale on seda arusaamatumad, et oma eksimuste tunnistamise asemel ta hoopis õigustab valimiskomisjoni poolt tekitatud segadust ja vigu ning nimetab neid programmeerimisvigadeks,“ sõnas Toobal.

Ametlikud tulemused selguvad 20. päeval pärast valimisi

„Kõige rohkem peaks korrektsete valimistulemuste eest seisma just vabariigi valimiskomisjon. Selle saavutamiseks peaks Sibula meeskond aktiivselt valimiskomisjonide tööd kontrollima ja tehtud vigu tuvastama ning parandama. Tegelikkuses aga tehakse praegu ülekontrollimisi ainult Keskerakonna taotluste tulemusena ja ilmselgelt oleks ilma meie sekkumiseta jäänud väga paljude valijate tahe valesti loetuks,“ märkis Toobal.

„Kindlasti on osa eksimusi tingitud hooletusest ja osa pahatahtlikult valesti loetud, kuid väärtõlgendamise põhjus pole olulisim küsimus. Kõigi tähtsam on, et lõplik valimistulemus oleks võimalikult täpne, aus ja õiglane nii erakondade kui valijate enda suhtes,“ lõpetas Toobal. „See on oluline mitte ainult Keskerakonna või valimiskomisjoni, vaid kõigi Eesti elanike jaoks.“

Keskerakond sai europarlamendi valimistel 103 591 häält, üksikkandidaat Indrek Tarand 102 512 häält, Reformierakond 60 901 häält, IRL 48 514 häält ja sotsiaaldemokraadid 34 544 häält.

Ametlikud valimistulemused selguvad hiljemalt 20. päeval pärast valimisi.