Kiriku hinnakiri näeb ette, et kes koguduse liige pole, peab hauaplatsi eest maksma 5000 krooni. Vähe sellest. Kõikidel, kelle lähedased on kalmistule maetud alates 1945. aastast, tuleb kirikule tasuda 1500kroonine haua vormistamise tasu. Vastasel juhul maetakse peale, kirjutab Äripäev.

Ebainimliku olukorra ja krõbeda hinnakirja taga on Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva kogudus, kes sai mullu erastada ajaloolised kirikule kuulunud maad Vaivara kalmistul.

"Kes pole luteri- ega õigeusku, on kommunistid! Ja nemad vaadaku, kuidas ise saavad," ütleb kirikuõpetaja Villu Jürjo kõva häälega. "Vald ei saa inimesi lahterdada, kuid kirik saab! See kalmistu on mõeldud ristiinimestele!"

Vaivara Kalmistud SA juht Anti Kallam ütleb, et nende poole pöördunud inimesed on pettunud ja nördinud. "Tundub, et usumehed on kõige suuremad kapitalistid, ja mulle näib, et tegemist on isikliku äriprojektiga. Eestis ei ole kehtivat kalmistuseadust, ümbermatmist reguleerib vaid üks sotsiaalministri määrus. Kõik omavalitsused sätestavad kalmistu eeskirjad oma äranägemisel. Just see annabki võimaluse taolisteks kurioosseteks olukordadeks."