Bäckman ütles intervjuus Vene ajalehele Izvestija, et antifašistlike ning patsifistlike aktivistide kandmine mustadesse nimekirjadesse pole kaugeltki kõik, mida Läti ja Eesti võimud „neonatsismiga võitlejate“ vastu rakendavad.

Kommenteerides eilseid Riia sündmusi, kus teatavasti mälestati 16. märtsil Relva-SSis võidelnud Läti leegionäre, ütles Bäckman, et „fašistid“ ähvardasid keelust hoolimata oma aktsioone korraldada ning politseikontrolli tõttu ei saanud ta koos oma kaasvõitlejatega Läti Antifašistliku Komitee kontorist väljuda.

Izvestija palus Riias viibival Bäckmanil võrrelda neonatsismi Soomes ja Lätis-Eestis: „Põhiline erinevus on selles, et Lätis ja Eestis on natsism juba praktiliselt saanud ametlikuks ideoloogiaks. Lätis tegutsevad aktiivselt endiste SS-laste ja nende toetajate liikumised. Ka Soomes on natsistlikud grupeeringud, kes tegelevad natsismi ja SS-i propageerimisega, kuid nemad tegutsevad põranda all ja mitte kunagi ei korralda aktsioone kesklinnas.“

„Neil on palju kavalam taktika. Nad levitavad salaja oma propagandat: raamatuid, brošüüre, filme. Lisaks on meil Soomes revanšiste, kes esitavad Venemaale territoriaalseid pretensioone. Kuid riiklikul tasemel on meile Moskvaga väga head suhted,“ jutustas Bäckman.

„Lätis on aga kõik teisiti. Ja mis kõige häirivam – siin on otsene neonatsismi oht. On poliitilised erakonnad, kes esinevad ksenofoobsete avaldustega,“ lisas Soome antifašist.

Bäckman väitis, et suhtles pühapäeval Riias toimunud konverentsil „Tulevik ilma natsismita“ oma Poolast, Soomest ja Itaaliast pärit mõttekaaslastega, kellega arutati antifašistide ühenduse loomise hädavajalikkust.

Koos kavatsetakse korraldada ka 23. märtsil Helsingi „russofoobsele üritusele“ vastuaktsiooni. Sel päeval korraldab Eesti saatkond Soomes koos Läti ja Leedu saadikutega konverentsi ja seminari. Bäcman märkis, et seal näidatakse Venemaa-vastast filmi, mis on vastuolus Nürnbergi protsessi otsustega ja sisuliselt vaatab üle Teise maailmasõja tulemused.

„Aga kõigele lisaks soodustab see konverents rahvustevahelist vaenu Baltikumis. Selle teemaks on „Kommunismi kuriteod Eesti vastu“, kuid tegelikult on tegu Vene-vastase propagandaga. Me kavatseme korraldada selle vastaseid pikette. Kohale saabuvad antifašistid Eestist, Lätist ja Venemaalt,“ lisas Bäckman.

Hirmu, et neid riiki sisse ei lasta, nagu juhtus nüüd Öise Vahtkonna liidri Dmitri Linteri ja tema kaaslastega Bäckmanil pole: „Meil on demokraatlik riik ja iga inimene võib viia läbi oma piketi kui ta on eelnevalt politseile vastava avalduse teinud.“