"29. jaanuaril käesoleval aastal telesaates "Pealtnägija" kirjeldati Eestis tegutsevat ususekti, mille juhiks on Hannes Vanaküla. Telesaates rääkisid endised sekti liikmed, kuidas ennast jumalateks nimetavad sekti liidrid manipuleerivad osavalt inimestega. Sekti liikmetega manipuleeritakse, kasutades nii füüsilist, kui ka psüühilist vägivalda. Sektist välja astujaid ähvardati koguni surmaga," seisab riigikogu Keskerakonna fraktsiooni arupärimises.

"Selline grupp mõjutatud isikuid võivad saada ühiskonnale ohtlikuks. Teadmata on nende eesmärgid. Me ei või teada milline on sellise sekti edasine käitumine. Väidetavalt on nimetatud ususektis üritatud "mõtte jõul tappa USA välisministrit". Selliste avaldustega rühmitus, kuhu kuuluvad selle juhtide poolt mõjutatavad ja manipuleeritavad inimesed võivad osutuda ühiskonnale tõsiseks ohuks," märgivad arupärijad.

Keskerakondlased soovivad Pihlilt teada, kas selle ususekti tegevust on uuritud ning kas kahtlase tegevusega rühmitusi või ususekte kontrollitakse.

Samuti soovitakse teada, kas analoogseid juhtumeid on Eestis veel täheldatud ning kuidas siseminister isiklikult suhtub sellesse juhtumisse.

Arupärimisele on alla kirjutanud Kalle Laanet, Vilja Savisaar, Enn Eesmaa, Aadu Must, Arvo Sarapuu, Aadu Must, Tiit Kuusmik, Evelyn Sepp ja Ain Seppik.

Kui Delfi jaanuari lõpus küsis politseilt, kas Vanaküla kohta esitatud süüdistuse põhjal ka kriminaalasi algatatakse, küsis Põhja politsei pressiesindaja Harrys Puusepp vastu, kas küsija on kaine. “See on nii jabur, et ma arvasin, et see nalja pärast küsitud,” ütles Puusepp.

“Kuskil peab ette tulema piir, mida nimetatakse terveks mõistuseks!” lisas Puusepp hiljem. “Kui oodata Eesti politseilt tõsist ja ametlikku vastust küsimusele, kas sellise jutu puhul tuleb menetlus, siis meie jaoks mõjub see nii meie kui politseinike töö naeruvääristamisena.”