Kuigi sotsid tegid ettepaneku, et solidaarse kärpimise põhimõtte alla käivad ka erakonnad, Reformierakond ja IRL sellega ei nõustunud. Parteidele on riigieelarvest aastaks ette nähtud kokku 90 miljonit krooni, kuid hetkel seda summat ei puuduta, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Ettevõtja Olari Taali sõnul näitab see, et olukorra tõsidus ei ole poliitikute ajudesse jõudnud. „Peab ehk mõne kuu ootama, siis jõuab,” tõdes Taal. Ta nentis, et erakonnad ei käitu korrektselt.

„Kui kärbitakse, siis tuleb seda teha kõikjalt. Ma saan aru, et ees on kahed valimised ja teada on, et ettevõtjad ei kipu neid valimisi toetama aga ikkagi. Riik ei saa aru. Räägitakse, et tegelikult ongi ametnike sissetulekuid juba kärbitud ja see on viimane piir. Aga erasektoris on langetatud palku 15 ja 20% vahel,” tõstatas Taal poliitikute vastutuse küsimuse.

„Siin võiks väike solidaarsus olla ja see algatus võiks tulla erakondadelt.”

Eelarveline raha jaguneb vastavalt kohtade arvule riigikogus ning kärpimiskava järgi kaotanuks parteid sellel aastal kokku 7,5 miljonit krooni. Kui muidu on Keskerakond erinevate kärbete osas tugevat vastuseisu avaldanud, siis selles küsimuses on nemadki jäänud vaikivale positsioonile – nende rahaline kaotus oleks olnud umbes sama suur kui Reformieakonnal.

„Kuna me näeme eelarvet eeldatavalt alles homme, siis kaudselt on meil raske ka meid endid puudutava kohta otsust langetada. Tahame enne näha eelarve teisi ridasid ja põhjendusi,” ütles Keskfraktsiooni liige Evelyn Sepp eile.

Kärpimise läbiminekul vähenenuks IRL, Keskerakonna ja Reformierakonna toetus kuus 110 000-170 000 krooni olenevalt erakonna suurusest, vähendamise ettepaneku teinud sotsid oleksid kaotanud kuni 60 000 krooni kuus.

Rahvaliidu ja Roheliste kaotus olnuks kõige vähem, kuna neil on riigikogus kõige vähem kohti.

Rahandusminister Ivari Padar ei taha partnerite kohta halba sõna öelda ning seetõttu märgib ta vaid, et kokkuleppe kohaselt tehakse kärped kõigilt ja solidaarselt. „Olen jätkuvalt seisukohal, et raha tuleb võtta ka parteide rahast,” ütles Padar siiski.

Kuigi sotside ettepanek eile läbi ei läinud, ei kavatse nad erakonna peasekretäri Randel Läntsi sõnul siiski valitsusest lahkuda. IRL peasekretär Margus Tsahkna viitas, et erakondadele riigieelarvest eraldatav summa lepiti kokku kaks aastat tagasi ja see on neljaks aastaks külmutatud praegusele tasemele.

„Planeerime pigem seda, mis annaks riigile rohkem raha ehk siis et parteidele tehtavate annetuste pealt enam tulumaksu tagasi ei saa. See viib ka annetuste süsteemi ausamaks,” tõi Tsahkna välja IRL ja Reformierakonna poolt lauale käidud vastuettepaneku.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal lisas, et rahaliselt annaks see ettepanek välja umbes sama suurusjärgu kui oleks olnud parteide raha riigieelarveline kärpimine. „Meie arvates on eelarves igasuguseid tulumaksu tagasikandeid ja erandeid liiga palju,” selgitas Michal.