4. märtsil 2003 arreteeriti teatraalselt lavastatud viisil ja kaamerate ees toonane Tallinna abilinnapea Vladimir Panov. Vaba ühiskonna päeva tähistamine just nimelt 4. märtsil tõstaks valvsust selliste aktsioonide ärahoidmiseks meie ühiskonnas tulevikus, teatas Keskerakonna fraktsioon.

„Vaba ühiskonna päev on meeldetuletuseks, millistele väärtustele toetub Eesti demokraatia, kus mõistab õigust vaid kohus. Kuni kohus küsimust arutab, seni ei ole eetiline veel sündimata kohtuotsusele avalikkuse kaudu mõju avaldada. Eestis ei tohi olla kohta avalikule õiguse mõistmisele ajakirjanduse vahendusel ja kohtute kallutamisele ajakirjanduse abil. Uurimisorganite ja täitevvõimu ning poliitika lahti sidumine oli üks meie olulisemaid saavutusi taasiseseisvudes. Vladimir Panovi juhtum tuletas ehmatavalt meelde, et see töö pole veel lõpuni viidud.”, ütles Kollist.

„Vaba ühiskonna päeva raames võiks valida nn „vaba ühiskonna edendaja” kui ka „vääritult käitunud õiguse rakendaja”, kelle tegevuse tulemusena piirati inimese õigusi ja vabadusi. Selle päeva raames võiksid poliitikud, juristid ja ametnikud aidata tsementeerida Euroopa inimõiguste konventsiooni põhimõtteid praktilises elus,” pakkus Kollist välja.