22. detsembril Koertekoja internetifoorumis nime Suik all teema tõstatanu rääkis, et tema tutvusringkonnas suri nädal varem äkitselt kolm täies elujõus ja vaktsineeritud koera. Surmi sidus asjaolu, et koertega oli käidud vahetult enne metsas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Üks koertest, kellega omanik käis Lahemaal Oandu-Võsu matkarajal, oli pea kaks päeva Tartus maaülikooli väikeloomakliinikus intensiivravis, loomal arenesid kiiresti mürgistusele viitav neerupuudulikkus ja maksapõletik.

„Juba metsast tulles hakkas koer väsima ja ülejärgmisel päeval oli olukord eluohtlik. Jäi mulje, nagu oleks koer leidnud midagi söödavat, kuid omanik koera suust otseselt midagi kätte ei saanud. Sisemise veritsuse tõttu oksendas loom verd ja verised olid ka tema väljaheited,” kirjeldas Suik, olles mures enda neljajalgse sõbra pärast.

Teised kaks koera olid laikad, kes käisid metsas Lääne-Virumaal Emumäe kandis. Metsas-käigule järgneval päeval algasid ühel neist valulikud krambihood ja lemmik heitis peagi hinge, kahe päeva pärast suri samal viisil ka teine koer. Mõlema puhul viitasid analüüsid ägedale maksapõletikule.

Kirke Roosaar Eesti koera-omanike seltsist tõi peale ühe Pärnumaa juhtumi välja veel kahe bokseriga juhtunu. Üks neist suri sarnaste sümptomite tõttu Tallinnas, teine õnnestus looma-arstidel Tartus tilguti all päästa.

Maaülikooli väikeloomakliiniku loomaarsti Anžela Lehtla sõnul ei õnnestunud nende kliinikumis olnud, Lahemaal metsas käinud koera surma põhjust uuringutega kindlaks teha, sest haiguse kulg oli väga kiire.

Foorumis osutatud koerte surmadega kursis olev Lehtla pole siiski kindel, et juhtumid oleksid omavahel seotud. „Kuigi surma sümptomid olid samad, võisid põhjused kõigi puhul erinevad olla,” leidis ta. Loomaarsti sõnul esineb koertel ägedaloomulist oksendamist ja kõhulahtisust tihti, põhjused aga võivad olla erinevad: seotud neeru- või maksapuudulikkusega või on koer midagi sisse söönud.

Esmaspäevane Päevaleht kirjutas, et lisaks möödunud aasta lõpus Hiiumaalt ja Läänemaalt leitud mürgistuse saanud merikotkale leiti Lõuna-Eestist veel kaks hukkunud lindu.

Mõlemad linnud toimetatakse Nigula metsloomade taastuskeskusest Tartusse maaülikooli laborisse uuringutele, et teada saada, mis mürk on nüüd juba neljalt rangeima kaitse all olevalt kotkalt elu võtnud.

Hiiumaalt leitud nõrkenud kotkas kosub praegu Nigula metsloomade taastuskeskuses.

Koerte ja kotkaste hiljutisi surmi looduskaitsjad siiski omavahel seostada ei julge. Küll kahtlustatakse, et kotkad on hukkunud huntide, rebaste või kährikute mürgitamise tõttu.

Marutaudivaktsiini kotkaste surma põhjuseks ei peeta. Ühe kotka lahkamistulemustele tuginedes on välistatud ka see, et linnud oleks hukkunud õliseid veelinde süües, sest kotka seede-elunditest õlijääke ei leitud. Küll olid tõsiselt kahjustunud tema magu ja maks, mis viitas mürgistusele.