President Vaclav Klaus on teatanud, et ei kavatse Euroopa Liidu tähelippu oma palee masti tõmmata. “Tšehhi Vabariik ei ole Euroopa Liidu maakond,” vahendab Klausi sõnu YLE Uutiset.

Tšehhi eurominister Alexandr Vondra kinnitab siiski, et sisepoliitiline riidlemine ei takista edukat eesistumist. “Oleme ratsionaalsed inimesed. Vaevalt sellest mingit segadust tekib,” ütles Vondra.

Kevade kõige olulisemate ülesannete hulka kuulub Prantsuse eesistumisperioodi ajal heaks kiidetud majanduse elavdamise programmi rakendamine. Tšehhide ülesannet raskendab asjaolu, et nad ise ei kuulu eurot kasutavat riikide hulka, kelle rahandusministrid iga kuu olulisi koosolekuid peavad.

Samuti on oluliseks verstapostiks Lissaboni lepe, mis põrus eelmisel aastal Iirimaa rahvahääletusel. Tšehhi on lisaks Iirimaale ainus EL liige, kes nimetatud lepet veel ratifitseerinud pole. Tšehhidel siiski rahvahääletust ei tule, vaid piisab parlamendi heakskiidust.

Samuti muudab olukorra keeruliseks see, et Tšehhi eesistumise ajal valmistutakse euroliidus Euroopa Parlamendi valimisteks.

Eesistumise alguse puhul valgustati keskööl Praha kesklinnas suur kell ELi kollaste ja siniste värvidega. Kell mõõdab aega hetkeni, mil poole aasta pärast tšehhide eesistujakohustused lõppevad. Pärast Tšehhi Vabariiki on järjekord Rootsi käes.