Si­su­li­selt said pree­miat kõik ame­ti töö­ta­jad, il­ma jäid üks­nes aas­ta lõpul tee­nis­tus­se asu­nud ini­me­sed. Pree­miat said ka uue töövõime­tus­pen­sio­ni­de süstee­mi väl­jatöö­ta­ja­te rühma kuu­lu­nud kolm amet­nik­ku: pea­di­rek­to­ri aset­äit­ja ko­hu­set­äit­ja Mer­lin Kreis, eks­per­tii­sio­sa­kon­na ju­ha­ta­ja Kers­ti Val­ge ja sa­ma osa­kon­na ju­ha­ta­ja aset­äit­ja Ai­ri Nõmm.

Pree­mia­ta jäi küll ame­ti di­rek­tor Külli Pe­dak. „Tu­le­mus­ta­su maks­ti Pe­da­ku­le vii­ma­ti tä­na­vu veeb­rua­ris 2007. aas­ta töö tu­le­mus­te eest 20 000 kroo­ni. Tä­na­vu­se pree­mia koh­ta po­le et­te­pa­ne­kut teh­tud ja sel­le, 2008. aas­ta eest ta tu­le­mus­ta­su ei saa,” ütles sot­siaal­mi­nis­tee­riu­mi pres­sie­sin­da­ja Eli Lil­les. Lil­les tea­tas, et mi­nis­tee­rium ame­ti töö­ta­ja­te­le pree­mia maks­mist ei kom­men­tee­ri, ku­na see on al­la­su­tu­se ju­hi en­da ot­sus­ta­da.

„A­me­ti töö­ta­ja­te­le ­maks­ti ühe­kord­set pree­miat kesk­mi­selt 30 prot­sen­ti kuu­pal­gas­t ­ko­gu aas­ta jook­sul teh­tud ko­hu­se­tund­li­ku töö eest sot­siaal­kind­lus­tu­sa­me­ti teis­tes te­ge­vus­vald­kon­da­des,” sel­gi­tas sot­siaal­kind­lus­tu­sa­me­ti ava­li­ke su­he­te juht El­ve Tonts. „Meie amet­ni­kud ei ole jät­nud mi­da­gi te­ge­ma­ta,” kin­ni­tas Pe­dak, kes pree­mia­te maks­mist en­da sõnul ei ka­het­se. „Nad on pi­da­nud ise­gi roh­kem töö­ta­ma. Mak­si­me­gi pree­miat sel­le eest, et suut­si­me need ras­ked ajad üle ela­da,” sõnas ta.

Pe­da­ku sõnul pree­mia­teks ku­sa­gilt li­sa­ra­ha ei saa­dud, vaid see tu­li asu­tu­se­si­sest kok­ku­hoiust. Ame­tis on pre­mee­ri­tud töö­ta­jaid tra­dit­sioo­ni­li­selt iga aas­ta lõpus.

Ala­tes ok­toob­rist on ol­nud hal­va­tud töövõime­tus­pen­sionä­ri­de­le pen­sio­ni­te maks­mi­se süsteem. Ok­toob­rist no­vemb­ri kesk­pai­ga­ni sei­sis 7000 ini­me­se­le eks­per­tii­si te­ge­mi­ne, mistõttu pi­did tu­han­ded oo­ta­ma paar ku­ni kolm kuud, et pen­sion kät­te saa­da. Siia­ni top­pab puu­de mää­ra­mi­se süsteem — see peaks taas käi­vi­tu­ma jaa­nua­ri kes­kel.

Sot­siaal­mi­nis­ter on se­ni süüdis­ta­nud puu­de­ga ini­mes­te toe­tus­te­ga tek­ki­nud prob­lee­mi­des IT-süstee­mi­de loo­jaid, kes te­ma sõnul oma töö­ga hak­ka­ma ei saa­nud. Hil­ju­ti tea­tas oma töölt lah­ku­mi­sest sot­siaal­mi­nis­tee­riu­mi IT-osa­kon­na ju­ha­ta­ja Al­lan Poo­la.

„Üld­vas­tu­tus on kind­las­ti mi­nul kui mi­nist­ril,” vas­tas mi­nis­ter Ma­ri­puu Päe­va­le­he küsi­mu­se­le, kas ta ka­vat­seb tek­ki­nud prob­lee­mi­de tõttu võtta po­lii­ti­list vas­tu­tust. „I­ga amet­nik, kes on ol­nud prot­ses­si­ga seo­tud, peab tund­ma vas­tu­tust oma vald­kon­na ula­tu­ses. Prae­gu on es­matäh­tis see, et prob­leem saaks kii­relt la­hen­da­tud ja tu­le­vi­kus suu­de­tak­se sar­na­seid olu­kor­di väl­ti­da,” kir­ju­tas Ma­ri­puu.

Uue­le pen­sio­ni­de maks­mi­se kor­ra­le te­gi vas­ta­va IT-süstee­mi AS Me­di­soft, kes on ai­nu­ke sel­les val­las te­gut­sev et­tevõte Ees­tis. Rii­gi­han­ke­le vas­tas vaid see fir­ma. Me­di­soft an­dis ju­ba siis tea­da, et saab süstee­mi val­mis 30. au­gus­til 2009. aas­tal. Kuid mi­nist­ri sep­temb­ris väl­ja an­tud mää­rus sä­tes­tas, et uue­le kor­ra­le tu­leb üle min­na ju­ba tä­na­vu 1. ok­toob­rist.

AS-i Me­di­soft ju­ha­tu­se liik­me Ar­vi Si­ni­sa­lu sõnul võib toe­tus­te ka­tast­roo­fi põhju­seks pi­da­da se­da, et neid ei kaa­sa­tud al­gu­sest pea­le süstee­mi väl­jatöö­ta­mis­se.

Si­ni­sa­lu ütlust möö­da võib sel­le ta­ga ol­la ka käi­ma­so­lev koh­tua­si, mil­les süüdis­ta­tak­se en­dist sot­siaal­kind­lus­tu­sa­met­nik­ku Me­di­sof­tilt pis­ti­se võtmi­ses. Pä­rast se­da fir­ma­ga rii­gi­han­ke jook­sul koostööd ei teh­ta. „Nüüd ta­he­tak­se hoi­da vä­ga täp­set joont. Aga kee­gi ei ar­ves­ta­nud, kui kaua see kõik ae­ga võtab,” ütles ta.

Rii­gi­han­ge kuu­lu­ta­ti väl­ja sel­le aas­ta 30. mail, te­hing sõlmi­ti 29. au­gus­til ja mää­rus pi­di ra­ken­du­ma 1. ok­toob­ril.

Si­ni­sa­lu sõnul võiks mi­nis­tee­rium va­li­da st­ra­tee­gi­li­se part­ne­ri, et ei peaks iga töö pu­hul uut rii­gi­han­get väl­ja kuu­lu­ta­ma.