Ühe pealtkuulamise seadme avastasid vahtkondlased väidetavalt tualetist, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Lugu algas 2. oktoobril ühes poolkeldriruumis, kus vahtkondlased, nende seas MTÜ Nochnoi Dozor juhatuse liige Pjotr Puškarnõi, pressiesindaja Larissa Neštšadimova ning aktivistid Sergei Tõdõjakov ja Julia Maspanova kohtusid vene režissööri Boris Pavlovitšiga.

Kohtumine vaheajal läks Puškarnõi tualetti suitsetama. “Olin seal esimest korda, seetõttu ei leidnud lülitit ning suitsetasin pimeduses. Seepärast köitiski minu tähelepanu ventilatsioonišahtis vilkuv tuluke.”

Ventilatsioonišaht oli läbiulatuv ning viis tualetist ruumi, kus vestlesid aktivistid. Puškarnõi võttis ventilatsiooniresti maha ning leidis selle tagant valget värvi seadme mikrofoniga, USB-liidese ning punase dioodiga külje peal.

Intriigi arendas hoovis asuv must väikebuss. Puškarnõi sõnul oli autol, vaatamata vihmale, luuk avatud ning sealt paistis välja “midagi antenni moodi”.

Õhtu kulminatsiooniks osutus Tõdõjakovi ootamatu kohtumine kaitsepolitsei ametnikega tema maja trepikojas Lasnamäel. Napisõnalised agendid olevat näidanud tunnistust ning palusid tagastada “ese, mis talle ei kuulu”. Salapärast seadet Tõdõjakovil polnud ning mehed mustas läksid minema.

Salapärase seadme leidmisest möödus üle poolteise kuu, kuid vahtkondlased ei ole siiani uurinud, kuidas seda kasutada ning kes selle paigaldas.

Ainus katse valge karbi saladust uurida lõppes ebaõnnestumisega – kui pressiesindaja Neštšadimova lülitas selle oma sülearvuti USB-sisendisse. “Ekraan läks tumedaks ning 30 sekundi pärast suri arvuti välja,” konstateeris Neštšadimova.

Vahtkonna aktivist Julia Maspanova saatis seadme pildid mingitele Moskva detektiividele. Vastavalt Venemaa ekspertide hinnangule seade on “impulssmikrofon”, mis aeg-ajalt (vilkumise ajal) saadab informatsiooni lähedal asuvale vastuvõtvale seadmele ehk tõenäoliselt sinna samasse musta väikebussi.

“Impulssmikrofoni” ajakirjanikele näitama nõustusid vahtkondlased alles pärast pikki läbirääkimisi neutraalsel territooriumil – Konstitutsioonipartei staabis. “Me kavatseme kirjutada avalduse ning anda seadme prokuratuuri,” selgitab Neštšadimova.