Eesti liikumispuuetega inimeste liidu tegevjuhi Auli Lõokese sõnul ei ole linnale otseselt midagi ette heita, sest viimati pakuti liikumispuudega inimeste probleemi lahendamiseks välja lifti, mis hakkaks kulgema mööda Kaarli puiestee poolset müüri otse sambani, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

„Üllatavalt käis tenniseväljakute poolse liftivariandi välja härra Taavi Aas ise ja meie toetasime seda mõtet igati,“ rääkis Lõoke Päevaleht Online’ile. Lift on tema sõnul parim võimalik lahendus ja sellele keskendutigi, sest kaldtee ehitamise välistas muinsuskaitse juba eelnevate nõupidamiste käigus.

„Tahaks loota ameti (muinsuskaitse — toim.) mõistmist, sest lift oleks vajalik mitte ainult liikumispuudega inimestele vaid ka eakatele ja väikelastega peredele,“ selgitas Lõoke ja lisas, et selline lahendus võimaldaks lisaligipääsu mitte ainult sambale, vaid ka Toompeale tervikuna.

Ligipääsmatu sammas on riigile häbiks

Lõoke märkis, et tänapäeval ehitatakse uued objektid arvestusega, et need on ligipääsetavad kõigile. “Mitte ainult liikumispuudega inimestele, ka eakatel, puudega turistidel ja lapsevankriga liikujatel on õigus sellele,“ sõnas ta ning märkis, et riigi üks esindusobjekte tulevases kultuuripealinnas ei saa endale lubada sellist möödalaskmist.

Lõoke märkis, et riigi pärast oleks väga piinlik, kui tulevikus samba juurde austust avaldama läinud veteranid ja välismissioonidel invaliidistunud mehed peaksid kohale jõudmiseks kasutama tagateid.

Liikumispuudega inimestel on praeguse kavandi järgi tulevikus võimalus sõita autoga samba taga asuvale parkimisplatsile ning sealt mööda kaldteed sambani liikuda, kuid keppi või karku liikumisel vajavale inimesele on selline võimalus Lõokese sõnul ääretult keeruline.

Praegu töös oleva projekti järgi on ligipääs samba tagant tema sõnul paslik vaid autoga liikujatele. „Paljud liikumisraskustega inimesed seda võimalust kasutada ei saa, kuna kasutavad kas ühis- või spetsiaaltransporti,” selgitas Lõoke. “See ei ole aus inimeste suhtes,” lisas ta.

Muinsuskaitse lifti ei luba

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Duboviku sõnul on lifti rajamine täiesti välistatud.

„See ei tule kõne alla, et mööda paekiviseina hakkaks üles käima lift,“ kinnitas ta.

Duboviku sõnul ei ole linnavõim seni kõnealust varianti nendega isegi arutanud, ent see ei tundu vaatamata sellelegi realistlik. Liikumispuudega inimestele on tema sõnul mõeldud pääs Komandandi tee kaudu ülevalt poolt.

„Selle kohta me projekti juba kooskõlastasime ja see on töös,“ märkis ta ning lisas, et kui keegi tahab hakata mingeid muudatusi tegema siis tuleb kogu projekt ümber teha.