Euroopa Liidu fondidest jagatavat raha on kokku 215 miljonit krooni. EKA soovib sellest endale 180 miljonit, BFM 90 miljonit. Otsustamise lõpliku tähtajana on praegu fikseeritud 30. november, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Nädala alguses kutsus haridusministeerium vaibale Tallinna ülikooli (TLÜ) rektori Rein Raua, ülikooli alla kuuluva BFM-i arendusjuhi Martin Aadamsoo ning EKA rektori Signe Kivi.

Kohtumiselt puudus haridusminister Tõnis Lukas, kes Päevalehe allikate väitel kardab lõplikku otsust langetada. Miks Lukas kohtumisel ei viibinud, sellele ministeerium ei vastanud.

Ametnike arvates peaksid ülikoolid oma ruumide programmi ühendama. Ent juhul, kui koolid kokkuleppele ei jõua, võivad mõlemad loodetud rahast ja õppehoonest ilma jääda.

„Koolid töötasid omavahel välja lahenduse ja vähendasid kevadega võrreldes kumbki oma taotlust 30 protsendi võrra. Ma ei saa aru, miks valitsus ei taha seda kompromissi vastu võtta,” ütles Aadamsoo.

Tema hinnangul soovib ministeerium jätta muljet, et mingit koolidevahelist koostööd ja kokkulepet pole olnudki, kuigi sügisel kiitsid selle kolmepoolsel nõupidamisel heaks nii peaminister Andrus Ansip, haridusminister Tõnis Lukas kui ka kultuuriminister Laine Jänes.

Ka EKA rektor Signe Kivi näeb tekkinud olukorras ebaõiglust. „Ühinemine ei ole võluvits, mis lahendaks reaalsed ruumiprobleemid. Kõik teised avalik-õiguslikud ülikoolid peale EKA on siiani oma ehitusprojektidele riigilt toetust saanud,” ütles ta.

Tallinna ülikooli rektor Rein Raud ei taha ülikoolide ühe katuse alla viimisest kuuldagi. Ta pakkus, et sel juhul võiks pigem pöörduda 2002. aasta stsenaariumi juurde, kui oli plaanis kogu EKA Tallinna ülikooliga liita.